03 aug 2014 14:49

23 jan 2015 15:29

Blixtnedslag i bostadshus

SMHI gick på söndagsförmiddagen ute med en klass-1 varning inför det stundade åskovädret. Och på ett par platser slog blixten ned med utryckningar för räddningstjänsten som följd.

Styrkan i Falköping fick ett larm strax innan klockan 11, då hade en blixt slagit ned i en maskinhall i Forentorp. Väggen där elskåpet satt hade börjat brinna, men de boende kunde få ut en traktor och släcka själva.

Precis när styrkan lämnade maskinhallen kom nästa larm. En blixt hade nu slagit ned i såväl ett bostadshus på gården Hasselbacken utanför Vilske-Kleva, som i garaget och ladugården. Nedslaget skapade rökutveckling i huset, men man behövde inte släcka någon brand.

Ungefär samtidigt ryckte styrkan i Hjo ut med riktning Almnäs bruk. En blixt hade träffat ett träd och det var nära att falla ner över en väg. Räddningstjänsten släckte branden och sågade ned trädet.

Inga personskador finns inrapporterade. Eventuellt är mer åska att vänta under denna kvava söndag.

Styrkan i Falköping fick ett larm strax innan klockan 11, då hade en blixt slagit ned i en maskinhall i Forentorp. Väggen där elskåpet satt hade börjat brinna, men de boende kunde få ut en traktor och släcka själva.

Precis när styrkan lämnade maskinhallen kom nästa larm. En blixt hade nu slagit ned i såväl ett bostadshus på gården Hasselbacken utanför Vilske-Kleva, som i garaget och ladugården. Nedslaget skapade rökutveckling i huset, men man behövde inte släcka någon brand.

Ungefär samtidigt ryckte styrkan i Hjo ut med riktning Almnäs bruk. En blixt hade träffat ett träd och det var nära att falla ner över en väg. Räddningstjänsten släckte branden och sågade ned trädet.

Inga personskador finns inrapporterade. Eventuellt är mer åska att vänta under denna kvava söndag.