22 aug 2014 09:30

23 jan 2015 15:48

Färre vårdplatser på njurmedicin

Sjuksköterskeomsättning får tillfälliga konsekvenser

Antalet vårdplatser på avdelning 55 njurmedicin halveras under några månader.
– Det handlar om patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger verksamhetschef Thomas Wahlberg.

I normala fall brukar det vara 14 platser på avdelningen, där även andra medicinpatienter brukar vårdas. Från och med första september handlar det om åtta vårdplatser. De är i första hand tänkta för njurmedicinpatienter men om någon från den kategorin inte får plats och får läggas på någon annan medicinavdelning finns det en handlingsplan.

– Då kommer njurmedicinläkarna söka upp dem, men vi hoppas att de platser vi har kommer att räcka, säger Thomas Wahlberg, som är verksamhetschef över område M3 (hud, infektion, njurmedicin och kardiologi).

Anledningen till den temporära neddragningen är att fem sjuksköterskor sagt upp sig och slutat under sommaren. Dessutom är en sjuksköterska gravid.

– I princip är alla ersatta, men de nya måste läras upp och de som är kvar får ta det ansvaret. Därför skär vi ned på antalet platser, vi tänker på patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger Wahlberg och tillägger:

– De som kommer är välutbildade, men det går inte att ersätta rutinerade sjuksköterskor utan en ordentlig introduktion.

När ska alla platser vara öppnade?

– Så fort vi bara kan.

Handlar det om ekonomi?

– Nej, vi har pengar i budgeten. Ingen skulle vara gladare än jag om vi kunde ha öppet avdelningen fullt ut. Samtidigt har vi haft facket med under hela processen.

Wahlberg betonar att dialysen och mottagningen är öppna precis som vanligt.

I normala fall brukar det vara 14 platser på avdelningen, där även andra medicinpatienter brukar vårdas. Från och med första september handlar det om åtta vårdplatser. De är i första hand tänkta för njurmedicinpatienter men om någon från den kategorin inte får plats och får läggas på någon annan medicinavdelning finns det en handlingsplan.

– Då kommer njurmedicinläkarna söka upp dem, men vi hoppas att de platser vi har kommer att räcka, säger Thomas Wahlberg, som är verksamhetschef över område M3 (hud, infektion, njurmedicin och kardiologi).

Anledningen till den temporära neddragningen är att fem sjuksköterskor sagt upp sig och slutat under sommaren. Dessutom är en sjuksköterska gravid.

– I princip är alla ersatta, men de nya måste läras upp och de som är kvar får ta det ansvaret. Därför skär vi ned på antalet platser, vi tänker på patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger Wahlberg och tillägger:

– De som kommer är välutbildade, men det går inte att ersätta rutinerade sjuksköterskor utan en ordentlig introduktion.

När ska alla platser vara öppnade?

– Så fort vi bara kan.

Handlar det om ekonomi?

– Nej, vi har pengar i budgeten. Ingen skulle vara gladare än jag om vi kunde ha öppet avdelningen fullt ut. Samtidigt har vi haft facket med under hela processen.

Wahlberg betonar att dialysen och mottagningen är öppna precis som vanligt.

  • Alf Ehn