30 aug 2014 17:55

23 jan 2015 15:49

Foto: Anna Leijon

Victoria firade med Skara stift

NY VERSION. Många ville vara med och fira när Skara stift firade 1000 år. Kronprinsessparet förgyllde tillfället med sin närvaro och kronprinsessan Victoria passade även på att inviga utställningen Tusen år i kyrkans spår på Västergötlands museum. Festligheterna forsätter under hela kvällen.

Att Skara stift i år fyller 1000 år gör det till landets äldsta stift. Firandet, som pågått under hela året, kulminerade under fredagen och lördagen med festligheter från morgon till kväll i hela Skara. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, även hertiginna respektive hertig över Västergötland, sänkte under lördagen kunglig glans över firandet genom att besöka Västergötlands museum och delta i jubileumsgudstjänsten.

Ödmjukhet och respekt

Besöket inleddes i museets verkstad där hertiginneparet fick lära sig mer om ett gyllen altare från Broddetorp som under några få dagar lånats från Naturhistoriska museet i Stockholm. Arkivarie Maria Vretemark berättade om altaret bestående av ekträ från Skåne förgyllt med kopparplattor som via Skara och Broddetorp hamnade i Stockholm. Därefter tog kronprinsessan plats vid mikrofonen.

– Jag känner en stor ödmjukhet och respekt när jag ser det här altaret som gör det möjligt för oss att föreställa oss vad det har gått igenom under de här åren, men också föreställa oss alla de människor som fallit på knä och tillbett vid det, sa hon.

– Jag känner en lycka över att vi får möjlighet att ta vara av något så gammalt även i våra dagar, avslutade kronprinsessan innan hon förklarade utställningen invigd genom att ringa i en liten klocka.

Många deltog

Efter besöket i museet anslöt kronprinsessparet till de 1000-tals som kommit för att delta i jubileumsgudstjänsten.

– Ett stift kan göra något som ingen människa kan, nämligen fylla 1000 år. Men ett stift kan inte fylla 1000 år utan människor, inledde ärkebiskop Antje Jackelén sin predikan.

Gudstjänsten innehöll sång, bön, välsignelse och nattvard.

Att Skara stift i år fyller 1000 år gör det till landets äldsta stift. Firandet, som pågått under hela året, kulminerade under fredagen och lördagen med festligheter från morgon till kväll i hela Skara. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, även hertiginna respektive hertig över Västergötland, sänkte under lördagen kunglig glans över firandet genom att besöka Västergötlands museum och delta i jubileumsgudstjänsten.

Ödmjukhet och respekt

Besöket inleddes i museets verkstad där hertiginneparet fick lära sig mer om ett gyllen altare från Broddetorp som under några få dagar lånats från Naturhistoriska museet i Stockholm. Arkivarie Maria Vretemark berättade om altaret bestående av ekträ från Skåne förgyllt med kopparplattor som via Skara och Broddetorp hamnade i Stockholm. Därefter tog kronprinsessan plats vid mikrofonen.

– Jag känner en stor ödmjukhet och respekt när jag ser det här altaret som gör det möjligt för oss att föreställa oss vad det har gått igenom under de här åren, men också föreställa oss alla de människor som fallit på knä och tillbett vid det, sa hon.

– Jag känner en lycka över att vi får möjlighet att ta vara av något så gammalt även i våra dagar, avslutade kronprinsessan innan hon förklarade utställningen invigd genom att ringa i en liten klocka.

Många deltog

Efter besöket i museet anslöt kronprinsessparet till de 1000-tals som kommit för att delta i jubileumsgudstjänsten.

– Ett stift kan göra något som ingen människa kan, nämligen fylla 1000 år. Men ett stift kan inte fylla 1000 år utan människor, inledde ärkebiskop Antje Jackelén sin predikan.

Gudstjänsten innehöll sång, bön, välsignelse och nattvard.