15 sep 2014 16:00

23 jan 2015 15:50

Winbäck tvingas lämna riksdagen

Folkpartiet i Skaraborg kommer inte att ha någon riksdagsledamot den kommande mandatperioden.
– Tråkigt att partiet tappar, säger Christer Winbäck som får lämna riksdagen.

Winbäck har suttit i riksdagen sedan 2002, då han tog platsen som Eva Eriksson tappade under valet 1998. Nu får den 60-årige Skövdebon lämna sällskapet.

– Jag har inte funderat på vad jag ska göra, men jag blir nog inte sysslolös. Jag har rätt till omställningsbidrag, men har inte hunnit tänka i de banorna. Just nu ska jag flytta ut ur rummet i riksdagshuset. Det ska vara tomt den 29 september klockan elva.

Inför årets val fanns Winbäck på tredje plats på Folkpartiets Skaraborgslista. Pär Johnson, Lidköping och Annika Carp, Falköping, fanns på de två första platserna men ingen av dem kommer in. FP fick 4,2 procent av rösterna i Skaraborg i riksdagsvalet.

– Jag var mentalt förberedd och tar inte så hårt på det. Men det är tråkigt för partiet att vi tappar, både i riket och i Skaraborg. Vi hade hoppats på betydligt bättre siffror.

Förändringar

Det blir fler förändringar bland de tio ledamöterna på Skaraborgsbänken. Moderaterna tappar ett av tre mandat. Sten Bergheden, Mariestad och Cecilia Widegren, Vara, fanns överst på valsedeln, men innan de har sina platser ska personkryssen räknas. Anders G Johansson, Skövde och Charlotte Nordström, Skaraborg, finns närmast på listan. Lars Elindersson, Falköping, aviserade innan valet att han slutar.

Centerpartiet behåller sitt mandat. Ulrika Carlsson, Skövde, har det, men Anders Flanking utmanar och personkryssen avgör. Kristdemokraterna behåller sitt mandat, Annika Eclund, Tibro, toppar listan.Socialdemokraterna har kvar sina fyra platser. Urban Ahlin, Mariestad, Carina Ohlsson, Lidköping, Patrik Björck, Falköping och Monica Green, Skövde, har dem innan kryssen räknats.

Josef Fransson, Skövde, Anders Forsberg, Skara och Hanna Wigh, Falköping, är Skaraborgarna som tar hand om tre av Sverigedemokraternas 49 mandat i riksdagen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet blev utan riksdagsmandat i Skaraborg.

Winbäck har suttit i riksdagen sedan 2002, då han tog platsen som Eva Eriksson tappade under valet 1998. Nu får den 60-årige Skövdebon lämna sällskapet.

– Jag har inte funderat på vad jag ska göra, men jag blir nog inte sysslolös. Jag har rätt till omställningsbidrag, men har inte hunnit tänka i de banorna. Just nu ska jag flytta ut ur rummet i riksdagshuset. Det ska vara tomt den 29 september klockan elva.

Inför årets val fanns Winbäck på tredje plats på Folkpartiets Skaraborgslista. Pär Johnson, Lidköping och Annika Carp, Falköping, fanns på de två första platserna men ingen av dem kommer in. FP fick 4,2 procent av rösterna i Skaraborg i riksdagsvalet.

– Jag var mentalt förberedd och tar inte så hårt på det. Men det är tråkigt för partiet att vi tappar, både i riket och i Skaraborg. Vi hade hoppats på betydligt bättre siffror.

Förändringar

Det blir fler förändringar bland de tio ledamöterna på Skaraborgsbänken. Moderaterna tappar ett av tre mandat. Sten Bergheden, Mariestad och Cecilia Widegren, Vara, fanns överst på valsedeln, men innan de har sina platser ska personkryssen räknas. Anders G Johansson, Skövde och Charlotte Nordström, Skaraborg, finns närmast på listan. Lars Elindersson, Falköping, aviserade innan valet att han slutar.

Centerpartiet behåller sitt mandat. Ulrika Carlsson, Skövde, har det, men Anders Flanking utmanar och personkryssen avgör. Kristdemokraterna behåller sitt mandat, Annika Eclund, Tibro, toppar listan.Socialdemokraterna har kvar sina fyra platser. Urban Ahlin, Mariestad, Carina Ohlsson, Lidköping, Patrik Björck, Falköping och Monica Green, Skövde, har dem innan kryssen räknats.

Josef Fransson, Skövde, Anders Forsberg, Skara och Hanna Wigh, Falköping, är Skaraborgarna som tar hand om tre av Sverigedemokraternas 49 mandat i riksdagen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet blev utan riksdagsmandat i Skaraborg.

  • Alf Ehn