30 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:51

"Bara kungen står högre i rang"

Urban Ahlin från Mariestad är rikets andra herre.

Bara kungen är före i rangordning.

Under måndagen utsågs den snart 50-årige tidigare läraren till talman och nu är han magister för riksdagen. Att Urban Ahlin får den högsta posten någon kan väljas till i Sverige och att han i rang bara överträffas av kungen, är två bevis på att grabben från Mariestad numera tillhör tungviktarna i landet.

Han står över statsministern i rang, men ska enligt lag tjäna lika mycket.

Urban Ahlin kommer främst ha tre uppgifter. Han ska föreslå riksdagen vem som ska vara statsminister, leda arbetet i riksdagen och representera den i officiella sammanhang. Ahlin får dock lämna den partipolitikiska scenen och redan under måndagen tog Erik Ezelius från Tidaholm över rollen som en av fyra S-märkta riksdagsledamöter från Skaraborg.

Många trodde att han skulle bli utrikesminister i Stefan Löfvens nya regering. Ahlin själv har flera gånger betonat motsatsen och spekulationerna avtog något när Margot Wallström i somras lanserades som kandidat till den posten. Jan Eliasson, FN:s vice generalsekretare, fanns med i samma spekulationer vilket bara det var hedrande för Ahlin.

Urban Ahlin är en driven politiker och lämnar ingen oberörd. Åsikterna om honom går isär, främst beroende på om det är en (politiskt sett) blå, grön eller röd person som uttalar sig. Att den nye talmannan är tuff herre, men med en god diplomatisk förmåga, vilket är en nödvändighet för de internationella uppdragen, är alla överens om.

Urban Ahlin har verkat länge inom politiken och har suttit i riksdagen sedan 1994. Han känner väl till det spel som förekommer och har nog med kunskap och erfarenhet.

Nu blir läraren både magister och ordningsman för landets mest uppmärksammade klass.

Urban Ahlin från Mariestad är rikets andra herre.

Bara kungen är före i rangordning.

Under måndagen utsågs den snart 50-årige tidigare läraren till talman och nu är han magister för riksdagen. Att Urban Ahlin får den högsta posten någon kan väljas till i Sverige och att han i rang bara överträffas av kungen, är två bevis på att grabben från Mariestad numera tillhör tungviktarna i landet.

Han står över statsministern i rang, men ska enligt lag tjäna lika mycket.

Urban Ahlin kommer främst ha tre uppgifter. Han ska föreslå riksdagen vem som ska vara statsminister, leda arbetet i riksdagen och representera den i officiella sammanhang. Ahlin får dock lämna den partipolitikiska scenen och redan under måndagen tog Erik Ezelius från Tidaholm över rollen som en av fyra S-märkta riksdagsledamöter från Skaraborg.

Många trodde att han skulle bli utrikesminister i Stefan Löfvens nya regering. Ahlin själv har flera gånger betonat motsatsen och spekulationerna avtog något när Margot Wallström i somras lanserades som kandidat till den posten. Jan Eliasson, FN:s vice generalsekretare, fanns med i samma spekulationer vilket bara det var hedrande för Ahlin.

Urban Ahlin är en driven politiker och lämnar ingen oberörd. Åsikterna om honom går isär, främst beroende på om det är en (politiskt sett) blå, grön eller röd person som uttalar sig. Att den nye talmannan är tuff herre, men med en god diplomatisk förmåga, vilket är en nödvändighet för de internationella uppdragen, är alla överens om.

Urban Ahlin har verkat länge inom politiken och har suttit i riksdagen sedan 1994. Han känner väl till det spel som förekommer och har nog med kunskap och erfarenhet.

Nu blir läraren både magister och ordningsman för landets mest uppmärksammade klass.

  • Alf Ehn