29 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Ingen dom om dygnspass

VÄSTRA GÖTALAND: Tingsätten ogillade "ambulansmålet" mot regionen

Tingsrätten ogillade åtalet mot Västra Götalandsregionen och ambulansverksamheterna kör vidare som tidigt.

2010 somnade en ambulanssjuksköterska i Kungälv, efter 23 timmar bakom ratten, körde av vägen med en patient samt en kollega i bilen. Arbetsgivaren Västra Götalandsregionen åtalades för arbetsmiljöbrott. Åklagaren menade att arbetsgivaren borde ha tagit bort den risk som det innebär att jobba 24 timmar i sträck.

Under fredagen kom domen och tinget i Göteborg ansåg att regionen inte är en näringsverksamhet och kan inte dömas till en företagsbot. Därför blir det inte heller just nu något stopp för 24-timmarspassen.

Elisabeth Hellström, verksamhetschef vid ambulansen på Skaraborgs sjukhus, berättar att 24-timmarspass inte är något som arbetsgivaren lägger ut i schemat.

– Däremot kan varje medarbetare lägga ut sig på ett sådant pass och vi låter dem ta ansvaret. Några vill ha de passen, medan några föredrar att göra sina timmar på ett annat sätt, säger Hellström.

Däremot kontrollerar Elisabeth och hennes kollegor att de som tar ett 24-timmarspass har en återhämtningsperiod efter passet. Exempelvis att den som jobbar dygn på måndag sedan är ledig ända till helgen.

– Jobbar man dygn blir det ju tre pass i ett, och den som upplever att man klarar att vara i tjänst under ett dygn får ju en bra återhämtning.

Ledningen avvaktar och ser om det blir något resultat av tingsförhandlingen i Göteborg.

– Snart har vi ett inplanerat möte med skyddsombuden. Då kan det bli en diskussion. Självklart tar vi till oss det som hänt, samtidigt får vi se hur regionen agerar.

Vårdförbundet

– Det vore förödande att det ska falla på en lagtext. Med all den forskning som finns kring de här frågorna så vet vi att det här behöver förändras. Oavsett dom så har vi parter, och framför allt arbetsgivaren ett ansvar att ändra något som vi vet inte är bra, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, till TT.

2010 somnade en ambulanssjuksköterska i Kungälv, efter 23 timmar bakom ratten, körde av vägen med en patient samt en kollega i bilen. Arbetsgivaren Västra Götalandsregionen åtalades för arbetsmiljöbrott. Åklagaren menade att arbetsgivaren borde ha tagit bort den risk som det innebär att jobba 24 timmar i sträck.

Under fredagen kom domen och tinget i Göteborg ansåg att regionen inte är en näringsverksamhet och kan inte dömas till en företagsbot. Därför blir det inte heller just nu något stopp för 24-timmarspassen.

Elisabeth Hellström, verksamhetschef vid ambulansen på Skaraborgs sjukhus, berättar att 24-timmarspass inte är något som arbetsgivaren lägger ut i schemat.

– Däremot kan varje medarbetare lägga ut sig på ett sådant pass och vi låter dem ta ansvaret. Några vill ha de passen, medan några föredrar att göra sina timmar på ett annat sätt, säger Hellström.

Däremot kontrollerar Elisabeth och hennes kollegor att de som tar ett 24-timmarspass har en återhämtningsperiod efter passet. Exempelvis att den som jobbar dygn på måndag sedan är ledig ända till helgen.

– Jobbar man dygn blir det ju tre pass i ett, och den som upplever att man klarar att vara i tjänst under ett dygn får ju en bra återhämtning.

Ledningen avvaktar och ser om det blir något resultat av tingsförhandlingen i Göteborg.

– Snart har vi ett inplanerat möte med skyddsombuden. Då kan det bli en diskussion. Självklart tar vi till oss det som hänt, samtidigt får vi se hur regionen agerar.

Vårdförbundet

– Det vore förödande att det ska falla på en lagtext. Med all den forskning som finns kring de här frågorna så vet vi att det här behöver förändras. Oavsett dom så har vi parter, och framför allt arbetsgivaren ett ansvar att ändra något som vi vet inte är bra, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, till TT.

  • Alf Ehn