17 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Psykoterapin koncentreras till Falköping

Skaraborgs sjukhus koncentrerar psykoterapin till Falköping men det innebär att många patienter får åka långt för behandling.

Sedan första november har vuxenpsykiatrin samlat sex psykoterapeuter, samtliga med steg 2-utbildning, i en enhet vid sjukhuset i Falköping. Dit ska patienter som bedömts ha behov av psykoterapi hänvisas från de fyra mottagningarna som finns i Lidköping, Mariestad, Skövde och Falköping.

– Vi är glada över att komma i gång med enheten. Det är värdefullt för psykoterapeuterna att jobba tillsammans och vi tror mycket på behandlingsformen; det finns annat än läkemedel som hjälper, säger verksamhetschefen Lisbeth Åkerstedt.

Koncentrationen innebär dock att många patienter får åka långt till behandlingarna, som främst består av flera och regelbundna samtal.

Kritisk

En mångårig medarbetare, som vill vara anonym, inom psykiatrin på Skas är kritisk till nyordningen:

– Enheten är bra och tanken är i grunden god, men det blir inte lätt för de patienter som har långt att åka. Exempelvis så tar det lång tid att åka mellan Grästorp eller Gullspång till Falköping. Det handlar om sjuka människor och jag tycker att patientperspektivet saknas.

Medarbetaren hävdar att handläggningstiderna förlängs med minst ett halvår. Bedömning, diagnos och eventuell utredning ska först göras på ”hemmamottagningen”, innan patienten skickas till Falköping för ytterligare en utredning om psykoterapin.

– Under den tiden kan det hända mycket för patienten.

Lisbeth Åkerstedt betonar att de som inte orkar eller, av andra skäl, inte kan ta sig till Falköping, får fortsätta med sin behandling vid sin ordinarie mottagning.

– Patienterna får en annan alternativ behandling tills han eller hon känner sig mogen för psykoterapi. Oftast är det väl motiverade patienter som vill ha psykoterapi. De inser att det ställs krav på dem och att det är en aktiv behandling.

Varför placerades enheten i Falköping?

– Där hade vi lediga lokaler, dessutom finns det en psykiatrisk historik i Falköping. Inget är hugget i sten, vi utvärderar och är inte främmande för att ändra något. Vi får se hur allt utvecklas.

Sedan första november har vuxenpsykiatrin samlat sex psykoterapeuter, samtliga med steg 2-utbildning, i en enhet vid sjukhuset i Falköping. Dit ska patienter som bedömts ha behov av psykoterapi hänvisas från de fyra mottagningarna som finns i Lidköping, Mariestad, Skövde och Falköping.

– Vi är glada över att komma i gång med enheten. Det är värdefullt för psykoterapeuterna att jobba tillsammans och vi tror mycket på behandlingsformen; det finns annat än läkemedel som hjälper, säger verksamhetschefen Lisbeth Åkerstedt.

Koncentrationen innebär dock att många patienter får åka långt till behandlingarna, som främst består av flera och regelbundna samtal.

Kritisk

En mångårig medarbetare, som vill vara anonym, inom psykiatrin på Skas är kritisk till nyordningen:

– Enheten är bra och tanken är i grunden god, men det blir inte lätt för de patienter som har långt att åka. Exempelvis så tar det lång tid att åka mellan Grästorp eller Gullspång till Falköping. Det handlar om sjuka människor och jag tycker att patientperspektivet saknas.

Medarbetaren hävdar att handläggningstiderna förlängs med minst ett halvår. Bedömning, diagnos och eventuell utredning ska först göras på ”hemmamottagningen”, innan patienten skickas till Falköping för ytterligare en utredning om psykoterapin.

– Under den tiden kan det hända mycket för patienten.

Lisbeth Åkerstedt betonar att de som inte orkar eller, av andra skäl, inte kan ta sig till Falköping, får fortsätta med sin behandling vid sin ordinarie mottagning.

– Patienterna får en annan alternativ behandling tills han eller hon känner sig mogen för psykoterapi. Oftast är det väl motiverade patienter som vill ha psykoterapi. De inser att det ställs krav på dem och att det är en aktiv behandling.

Varför placerades enheten i Falköping?

– Där hade vi lediga lokaler, dessutom finns det en psykiatrisk historik i Falköping. Inget är hugget i sten, vi utvärderar och är inte främmande för att ändra något. Vi får se hur allt utvecklas.