11 jan 2015 17:21

23 jan 2015 15:21

Kontaktledning på Västra stambanan lagad

Ett kontaktledningsfel på Västra stambanan orsakade under måndagsförmiddagen förseningar. Nu är problemet åtgärdat.

Under måndagsmorgonen rådde det, efter stormen, fortfarande problem på Västra Stambanan mellan Göteborg och Skövde. Ett kontaktledningsfel på delar av sträckan mellan Göteborg och Allingsås gjorde att tågtrafiken fick hålla en lägre en hastighet. Strax efter lunch var felen åtgärdade och trafiken kan nu rulla på som vanligt.

Under måndagsmorgonen rådde det, efter stormen, fortfarande problem på Västra Stambanan mellan Göteborg och Skövde. Ett kontaktledningsfel på delar av sträckan mellan Göteborg och Allingsås gjorde att tågtrafiken fick hålla en lägre en hastighet. Strax efter lunch var felen åtgärdade och trafiken kan nu rulla på som vanligt.

Trafiken i länet

Färjetrafiken:

Både Nordöleden och Kornhallsleden är öppna igen för trafik.

Järnvägstrafiken:

Skadorna på vissa banor har visat sig vara allvarligare än man först sett. Detta medför inskränkningar i trafiken även under måndagen. Det handlar om trafiken mellan Uddevalla och Herrljunga samt mellan Herrljunga och Borås. Trafiken på Västkustbanan har däremot kunnat återupptas tidigare än beräknat.

Västra Stambanan (Göteborg-Skövde):

Banan återställd och båda spår trafikeras sedan i söndagseftermiddagen mellan Alingsås och Vårgårda.

Västkustbanan (Göteborg-Malmö):

Tågtrafiken mellan Halmstad och Ängelholm återupptas under kvällen. Öresundstågen börjar gå på sträckan efter klockan 21. Bussar ersätter till dess mellan Halmstad och Ängelholm.

SJ Snabbtåg går åter sin ordinarie väg via Helsingborg.

Viskadalsbanan (Borås-Varberg):

Avstängt mellan Borås och Varberg. Bussar ska ersätta inställda tåg. Återställning av banan pågår och den beräknas öppna igen inför trafikstart måndag morgon.

Älvsborgsbanan (Uddevalla-Herrljunga-Borås):

Avstängt mellan Vänersborg och Håkantorp. Detta drabbar tågtrafik på sträckan Herrljunga-Uddevalla. Bussar ska ersätta inställda tåg. Kontaktedningen är skadad på en längre sträcka och återställningsarbetet beräknas preliminärt pågå till måndag 12/1 klockan 17:00.

Tåg på linjerna Vänersborg-Göteborg och Herrljunga-Lidköping-Mariestad påverkas inte.

Avstängt mellan Herrljunga och Borås. Bussar ska ersätta inställda tåg. Återställning av banan pågår och beräknas bli klar under eftermiddagen måndag 12/1. Tågen ställs därmed in även under måndagsmorgonen. Måndag klockan 09:45 startar ett planerat arbete då banan stängs av för kontaktledningsarbete och trafiken är inställd och bussersatt på sträckan till måndag klockan 15:00. Därefter beräknas trafiken kunna gå som vanligt.

Norge-Vänerbanan (Göteborg-Ed/Göteborg-Kil):

Det är full trafik mellan Göteborg och Vänersborg.

Det har under eftermiddagen varit stopp i tågtrafiken mellan Öxnered och Mellerud men banan öppnades igen ca 16:50. Detta medför stora förseningar på linjen Göteborg-Kil-Karlstad och har tidigare också medfört bussersättning mellan Halden och Göteborg.

Bohusbanan (Göteborg-Strömstad):

Avstängt hela vägen Göteborg-Uddevalla-Strömstad. Bussar ska ersätta inställda tåg. Återställning av banan pågår och den beräknas öppna igen inför trafikstart måndag morgon.

Kinnekullebanan (Håkantorp-Lidköping-Mariestad-Gårdsjö):

Banan är öppen för trafik