15 jan 2015 07:00

23 jan 2015 15:18

Västra Götaland kommer att godkänna uppgörelse

Regionen accepterar en uppgörelse efter Panaxiakonkursen.
– Det lönar sig mest för oss, säger regionjuristen Roy Svensson.

Panaxia, som körde värdetransporter och bland annat skötte transporterna av kontanter åt regionen, gick i konkurs i september 2012. Då var bolaget landets tredje största värdetransportföretag.

Samtidigt uppdagades oegentligheter, företaget polisanmäldes av flera tidigare kunder. Totalt saknades 650 miljoner kronor. För Västra Götalandsregionens del handlade det om åtta miljoner, fördelat på ett antal förvaltningar, inklusive Skaraborgs sjukhus.

Konkursförvaltaren arbetar med ärendet och regionen har gjort en avståendeförklaring, som innebär att Västra Götaland nöjer sig med den uppgörelse som förvaltaren kan nå med Panaxias tidigare styrelseledamöter och revisorer. Därmed kommer inte regionen att driva ärendet vidare efter en eventuell uppgörelse.

– Det lönar sig mest för oss, vi tror att konkursförvaltaren har möjlighet att nå en bättre uppgörelse på det här sättet, säger Roy Svensson.

I december lade Ekobrottsmyndigheten ned förundersökningen kring Panaxia avseende kundernas pengar. Misstanken rörde grov förskingring. Enligt myndigheten var det klarlagt att bolaget använde pengarna för att täcka hål i egna verksamheter.

– Men det måste gå att bevisa när obeståndet inträtt i förhållande till konkursen, vem som ska hållas ansvarig och att de ansvariga haft uppsåt till gärningen, sa kammaråklagare Olof Kronlund till Svenska Dagbladet.

I januari 2014 dömdes två tidigare chefer i bolaget till fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Panaxia, som körde värdetransporter och bland annat skötte transporterna av kontanter åt regionen, gick i konkurs i september 2012. Då var bolaget landets tredje största värdetransportföretag.

Samtidigt uppdagades oegentligheter, företaget polisanmäldes av flera tidigare kunder. Totalt saknades 650 miljoner kronor. För Västra Götalandsregionens del handlade det om åtta miljoner, fördelat på ett antal förvaltningar, inklusive Skaraborgs sjukhus.

Konkursförvaltaren arbetar med ärendet och regionen har gjort en avståendeförklaring, som innebär att Västra Götaland nöjer sig med den uppgörelse som förvaltaren kan nå med Panaxias tidigare styrelseledamöter och revisorer. Därmed kommer inte regionen att driva ärendet vidare efter en eventuell uppgörelse.

– Det lönar sig mest för oss, vi tror att konkursförvaltaren har möjlighet att nå en bättre uppgörelse på det här sättet, säger Roy Svensson.

I december lade Ekobrottsmyndigheten ned förundersökningen kring Panaxia avseende kundernas pengar. Misstanken rörde grov förskingring. Enligt myndigheten var det klarlagt att bolaget använde pengarna för att täcka hål i egna verksamheter.

– Men det måste gå att bevisa när obeståndet inträtt i förhållande till konkursen, vem som ska hållas ansvarig och att de ansvariga haft uppsåt till gärningen, sa kammaråklagare Olof Kronlund till Svenska Dagbladet.

I januari 2014 dömdes två tidigare chefer i bolaget till fängelse för grov trolöshet mot huvudman.