11 feb 2015 15:50

11 feb 2015 16:10

Varnhemskorsning åtgärdas om tre år

SKARABORG: Arbetet vid olycksdrabbad plats tidigarelagt

Byggstarten för den planskilda korsningen i Varnhem tidigareläggs och Trafikverket räknar med att sätta spaden i jorden 2018.

Enligt de ursprungliga planerna för den olycksdrabbade korsningen vid Varnhem på väg 49, mellan Skara och Skövde, att projekteringen skulle inledas 2018. Byggstarten var planerad till tidigast 2020-2021.

Bygden ville ha en tidigare start och under förra året genomfördes en rad aktioner. Efter en manifestation skickades ett upprop till en mängd beslutsfattare, med det enkla budskapet att korsningen är farlig och att ombyggnationen inte kan vänta längre.

Glädjande besked

Därför var beskedet från Trafikverket glädjande, även om bygden och alla trafikanter ville ha en ännu tidigare byggstart.

– Det här är ett steg i rätt riktning. Sedan får de gärna börja bygga ännu tidigare. Ju förr, desto bättre, säger Bo Hermansson, en av initiativtagarna till aktionen, till NLT.

Förutom att få till en planskild korsning, och därmed undvika trafikolyckor, är syftet med aktionen att utveckla bygden.

– Riksväg 49 är en viktig förbindelselänk i Skaraborg, och den blir ännu viktigare när E20 byggs ut, säger Elisabeth Stålarm (M), oppositionsråd i Skara samt en av initiativtagarna till aktionen, till NLT.

Enligt de ursprungliga planerna för den olycksdrabbade korsningen vid Varnhem på väg 49, mellan Skara och Skövde, att projekteringen skulle inledas 2018. Byggstarten var planerad till tidigast 2020-2021.

Bygden ville ha en tidigare start och under förra året genomfördes en rad aktioner. Efter en manifestation skickades ett upprop till en mängd beslutsfattare, med det enkla budskapet att korsningen är farlig och att ombyggnationen inte kan vänta längre.

Glädjande besked

Därför var beskedet från Trafikverket glädjande, även om bygden och alla trafikanter ville ha en ännu tidigare byggstart.

– Det här är ett steg i rätt riktning. Sedan får de gärna börja bygga ännu tidigare. Ju förr, desto bättre, säger Bo Hermansson, en av initiativtagarna till aktionen, till NLT.

Förutom att få till en planskild korsning, och därmed undvika trafikolyckor, är syftet med aktionen att utveckla bygden.

– Riksväg 49 är en viktig förbindelselänk i Skaraborg, och den blir ännu viktigare när E20 byggs ut, säger Elisabeth Stålarm (M), oppositionsråd i Skara samt en av initiativtagarna till aktionen, till NLT.