23 feb 2015 18:56

24 feb 2015 07:02

Förväxlade hjärtvärden - patient dog

IVO-BESLUT

Personal på akut vid Skaraborgs sjukhus i Skövde förväxlade två patienters EKG-värden, som mäter hjärtats elektriska aktivitet. En av patienterna, som sökt vård för bröstsmärtor, blev dålig i väntrummet.

Det togs ett EKG men papperskopian fick köras ut på en skrivare som inte fanns i närheten. Jourhavande läkare granskade utskriften men kontrollerade inte att det var rätt kopia.

En timma senare upptäcktes misstaget av bakjouren. Patienten fick snabb behandling mot en pågående hjärtinfarkt, flyttades senare till Sahlgrenska men avled tre veckor senare.

Skas anmälde ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria, men ärendet avslutades. Ivo kan inte uttala sig om utgången hade blivit annorlunda om patienten fått vård en timma tidigare.

Personal på akut vid Skaraborgs sjukhus i Skövde förväxlade två patienters EKG-värden, som mäter hjärtats elektriska aktivitet. En av patienterna, som sökt vård för bröstsmärtor, blev dålig i väntrummet.

Det togs ett EKG men papperskopian fick köras ut på en skrivare som inte fanns i närheten. Jourhavande läkare granskade utskriften men kontrollerade inte att det var rätt kopia.

En timma senare upptäcktes misstaget av bakjouren. Patienten fick snabb behandling mot en pågående hjärtinfarkt, flyttades senare till Sahlgrenska men avled tre veckor senare.

Skas anmälde ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria, men ärendet avslutades. Ivo kan inte uttala sig om utgången hade blivit annorlunda om patienten fått vård en timma tidigare.