27 feb 2015 07:33

27 feb 2015 07:33

Flyktingar från Stora Ekeberg vägrade gå av bussen

Utanför polishuset i Karlstad parkerade på torsdagskvällen en buss med 13 flyktingar. Männen som är från Syrien och Somalia vägrade flytta in på flyktingboendet i Långserud i Västvärmland.

De asylsökande skulle flyttas från ett slussboende Skara till Långserud. De trivdes bra i Skara och när de kom fram till hotell Vildmarken Långserud vägrade de gå ur bussen. De tyckte att boendet var alltför nedgånget samtidigt som det ligger mitt ute i skogen, vilket de kände visst obehag inför.

Det togs då kontakt med Migrationsverket och busschauffören fick order att åka till polisstationen i Karlstad. Där blev bussen stående. Polisen ansåg sig inte ha med saken att göra och kunde därmed inte lösa situationen. Chauffören hade dessutom kört de timmar han fårenligt lag.

Flyttats 50 meter

Flyktingarna är i en utsatt situation ville därför inte uttala sig. Inte heller chauffören ville kommentera situationen. Som det såg ut vid 22-tiden kommer männen att spendera natten på bussen. Vad som sker efter det är ännu oklart.

Enligt vakthavande befäl på polisen är det upp till Migrationsverket att lösa det hela, vilket de tänker göra tidigast i morgon, fredag.

Bussen stod först precis utanför entrén till polishuset flyttades senare till en parkering cirka 50 meter bort. Busschauffören tog in på hotell.

Liknande situation

För cirka två månader sedan var det en liknande situation i Östersund. Då var det runt 30 flyktingar som vägrade att gå av en buss på grund av omständigheterna kring det nya boendet, framför allt att de skulle behöva bo väldigt trångt.

Den händelsen löstes till slut efter en uppgörelse med Migrationsverket om att de skulle bo på det nya stället, fast färre i varje stuga.

De asylsökande skulle flyttas från ett slussboende Skara till Långserud. De trivdes bra i Skara och när de kom fram till hotell Vildmarken Långserud vägrade de gå ur bussen. De tyckte att boendet var alltför nedgånget samtidigt som det ligger mitt ute i skogen, vilket de kände visst obehag inför.

Det togs då kontakt med Migrationsverket och busschauffören fick order att åka till polisstationen i Karlstad. Där blev bussen stående. Polisen ansåg sig inte ha med saken att göra och kunde därmed inte lösa situationen. Chauffören hade dessutom kört de timmar han fårenligt lag.

Flyttats 50 meter

Flyktingarna är i en utsatt situation ville därför inte uttala sig. Inte heller chauffören ville kommentera situationen. Som det såg ut vid 22-tiden kommer männen att spendera natten på bussen. Vad som sker efter det är ännu oklart.

Enligt vakthavande befäl på polisen är det upp till Migrationsverket att lösa det hela, vilket de tänker göra tidigast i morgon, fredag.

Bussen stod först precis utanför entrén till polishuset flyttades senare till en parkering cirka 50 meter bort. Busschauffören tog in på hotell.

Liknande situation

För cirka två månader sedan var det en liknande situation i Östersund. Då var det runt 30 flyktingar som vägrade att gå av en buss på grund av omständigheterna kring det nya boendet, framför allt att de skulle behöva bo väldigt trångt.

Den händelsen löstes till slut efter en uppgörelse med Migrationsverket om att de skulle bo på det nya stället, fast färre i varje stuga.

  • Anna Nordström