08 apr 2015 18:36

08 apr 2015 18:36

Akuten missade inflammation i hjärtklaff

Akutmottagningen vid Skaraborgs sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för en missad hjärtklaffsinflammation.

En kvinna, som sedan tidigare var kroppspulsåderopererad, sökte vård för ihållande magsmärtor. Läkarna vid akuten och avdelningen bedömde att det handlade om en urinvägsinfektion och skrev ut antibiotika. Två veckor senare blev kvinnan sämre och återkom. Hon hade en bakterieinfektion i aortaklaffen, som senare krävde att klaffen byttes ut.

I anmälan till Ivo var kvinnan kritisk till att infektionen inte upptäcktes vid det första besöket.

Ivo skriver att motsägelsefulla observationer hos patienten vid det första besöket borde ha lett till en ultraljudsundersökning av hjärta och aorta, samt att ”Patientfallet bör mana till eftertanke och diskussion o läkargruppen”.

En kvinna, som sedan tidigare var kroppspulsåderopererad, sökte vård för ihållande magsmärtor. Läkarna vid akuten och avdelningen bedömde att det handlade om en urinvägsinfektion och skrev ut antibiotika. Två veckor senare blev kvinnan sämre och återkom. Hon hade en bakterieinfektion i aortaklaffen, som senare krävde att klaffen byttes ut.

I anmälan till Ivo var kvinnan kritisk till att infektionen inte upptäcktes vid det första besöket.

Ivo skriver att motsägelsefulla observationer hos patienten vid det första besöket borde ha lett till en ultraljudsundersökning av hjärta och aorta, samt att ”Patientfallet bör mana till eftertanke och diskussion o läkargruppen”.