08 apr 2015 06:00

08 apr 2015 06:00

Medarbetare varnar för ambulansneddragning

Skaraborgs sjukhus drar in på ambulanser i sommar.

– Jag ser ett scenario med väldigt långa framkörningstider, säger en medarbetare.

Skas drar ned på ambulansverksamheten i sommar. Skälet är ett bristande antal vikarier, som medför att det inte går att upprätthålla ordinarie bemanning. Ledningen har en plan, som kommer att bli verklighet om inget drastiskt händer. I Hova blir det en ambulans som kör 07.45-22.00 i stället för en dygnsambulans. I Mariestad blir det två dygnsambulanser, jämfört med en dygnsbil samt en som kör 07.45-23.00 i normala fall.

Konsekvenser

Däremot försvinner en nattbil i Skara. Dessutom dras transportambulanserna i Mariestad, Falköping och Lidköping in under sommarmånaderna. De åtgärderna får stora konsekvenser för sårbarheten, menar en medarbetare som sedan länge jobbar i Mariestad.

– Det som kallas transportambulanser är i stort sett fullt utrustade akutambulanser. De brukar gå ut när det är tomt på andra bilar. Nu när de plockas bort utarmas verksamheten; vi har redan en skör organisation, när det klipps ytterligare blir det sårbart, säger medarbetaren och tillägger:

– Dessutom kör transportambulanserna i vanliga fall prio 3-uppdragen, där det krävs övervakning av patienten. Även om det inte är så många så får ju akutambulanserna ta över de körningarna, och då kan de ju vara upptagna om det kommer ett prio 1-larm. Den här är den största neddragningen vi haft.

Skas ställer även av en ambulans i Mölltorp, och ersätter den med en så kallad single responder. Det är en bedömningsbil, som körs av en ambulanssjuksköterska, men som inte kan forsla patienter.

– Det kommer också att påverka oss i Mariestad. Vi kommer att få fler larm i den delen av norra Skaraborg. Resultatet är att vi ska täcka ett större område med mindre resurser.

Begränsad

Han betonar även att single respondern är begränsad i vissa fall.

– De larmas ut i prio 1-fall, men handlar det om patienter med hjärtproblem eller stroke kan de ju inte transporteras till sjukhus förrän det dyker upp en ambulans. Då blir det en fördröjd transport till sjukhusen och i båda fallen är ju tidsaspekten viktig.

Medarbetaren betonar att det är stört belastning på verksamheten under sommaren.

– Jag förstår att det handlar om pengar. Vi i norra delen av Skaraborg har fått stryka få foten under en lång tid. I sommar ser jag ett scenario där det kan bli väldigt långa framkörningstider. Att nå politikernas mål, att 90 procent av fallen ska nås inom 20 minuter, blir ännu svårare.

Skas drar ned på ambulansverksamheten i sommar. Skälet är ett bristande antal vikarier, som medför att det inte går att upprätthålla ordinarie bemanning. Ledningen har en plan, som kommer att bli verklighet om inget drastiskt händer. I Hova blir det en ambulans som kör 07.45-22.00 i stället för en dygnsambulans. I Mariestad blir det två dygnsambulanser, jämfört med en dygnsbil samt en som kör 07.45-23.00 i normala fall.

Konsekvenser

Däremot försvinner en nattbil i Skara. Dessutom dras transportambulanserna i Mariestad, Falköping och Lidköping in under sommarmånaderna. De åtgärderna får stora konsekvenser för sårbarheten, menar en medarbetare som sedan länge jobbar i Mariestad.

– Det som kallas transportambulanser är i stort sett fullt utrustade akutambulanser. De brukar gå ut när det är tomt på andra bilar. Nu när de plockas bort utarmas verksamheten; vi har redan en skör organisation, när det klipps ytterligare blir det sårbart, säger medarbetaren och tillägger:

– Dessutom kör transportambulanserna i vanliga fall prio 3-uppdragen, där det krävs övervakning av patienten. Även om det inte är så många så får ju akutambulanserna ta över de körningarna, och då kan de ju vara upptagna om det kommer ett prio 1-larm. Den här är den största neddragningen vi haft.

Skas ställer även av en ambulans i Mölltorp, och ersätter den med en så kallad single responder. Det är en bedömningsbil, som körs av en ambulanssjuksköterska, men som inte kan forsla patienter.

– Det kommer också att påverka oss i Mariestad. Vi kommer att få fler larm i den delen av norra Skaraborg. Resultatet är att vi ska täcka ett större område med mindre resurser.

Begränsad

Han betonar även att single respondern är begränsad i vissa fall.

– De larmas ut i prio 1-fall, men handlar det om patienter med hjärtproblem eller stroke kan de ju inte transporteras till sjukhus förrän det dyker upp en ambulans. Då blir det en fördröjd transport till sjukhusen och i båda fallen är ju tidsaspekten viktig.

Medarbetaren betonar att det är stört belastning på verksamheten under sommaren.

– Jag förstår att det handlar om pengar. Vi i norra delen av Skaraborg har fått stryka få foten under en lång tid. I sommar ser jag ett scenario där det kan bli väldigt långa framkörningstider. Att nå politikernas mål, att 90 procent av fallen ska nås inom 20 minuter, blir ännu svårare.