30 apr 2015 16:10

30 apr 2015 16:10

Skas vill införa patientavgift

Antalet ambulansutryckningar som bara kräver vård i hemmet ökar.

– Vi måste diskutera om det är en uppgift för ambulansen, säger Hans Halén, verksamhetschef för ambulansen på Skaraborgs sjukhus.

Om en ambulans hämtar och kör en akutpatient till sjukhuset är avgiften 150 kronor. Om patienten inte behöver köras till sjukhus, utan personalen kan åtgärda problemen på plats, kostar det ingenting. Nu kan Skaraborgs sjukhus, bland annat som en del i ett besparingsprogram, tänka sig att ta ut en avgift även för de sistnämnda besöken.

– Planerad vård på sjukhuset kostar, liksom att besöka vårdcentralen eller att en läkare kommer hem till patienten. Det skulle inte vara konstigt att ta ut en avgift för den här typen av besök. Många skulle säkert tycka att det är värt det, säger Hans Halén.

Antalet uppdrag av den karaktären ökar. Skas genomför ett projekt på en ort där antalet och även uppdragens innehåll analyseras. När analysen är klar ska ledamöterna i östra hälso- och sjukvårdsnämnden informeras. Hans Halén betonar att frågan inte är enkel. I vissa fall är det motiverat att ambulansen åker.

– Men inte när det mer handlar om mobil närsjukvård för mer basala åtgärder. Ingen vill se den utvecklingen, alla vill att ambulansen främst ska vara för akuta uppdrag.

Äger inte frågan

Skas kan inte börja ta ut avgiften direkt. Att ändra eller införa en patientavgift är en lång process och måste generellt godkännas av regionfullmäktige, även om frågan kan delegeras.

– Vi äger inte frågan, det måste vara lika i regionen. Samtidigt förs det en diskussion i ambulansverksamheternas nätverk. Det är inte bara Skas som dras med det här, säger Halén.

Om en ambulans hämtar och kör en akutpatient till sjukhuset är avgiften 150 kronor. Om patienten inte behöver köras till sjukhus, utan personalen kan åtgärda problemen på plats, kostar det ingenting. Nu kan Skaraborgs sjukhus, bland annat som en del i ett besparingsprogram, tänka sig att ta ut en avgift även för de sistnämnda besöken.

– Planerad vård på sjukhuset kostar, liksom att besöka vårdcentralen eller att en läkare kommer hem till patienten. Det skulle inte vara konstigt att ta ut en avgift för den här typen av besök. Många skulle säkert tycka att det är värt det, säger Hans Halén.

Antalet uppdrag av den karaktären ökar. Skas genomför ett projekt på en ort där antalet och även uppdragens innehåll analyseras. När analysen är klar ska ledamöterna i östra hälso- och sjukvårdsnämnden informeras. Hans Halén betonar att frågan inte är enkel. I vissa fall är det motiverat att ambulansen åker.

– Men inte när det mer handlar om mobil närsjukvård för mer basala åtgärder. Ingen vill se den utvecklingen, alla vill att ambulansen främst ska vara för akuta uppdrag.

Äger inte frågan

Skas kan inte börja ta ut avgiften direkt. Att ändra eller införa en patientavgift är en lång process och måste generellt godkännas av regionfullmäktige, även om frågan kan delegeras.

– Vi äger inte frågan, det måste vara lika i regionen. Samtidigt förs det en diskussion i ambulansverksamheternas nätverk. Det är inte bara Skas som dras med det här, säger Halén.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.