11 maj 2015 05:00

11 maj 2015 05:00

"Utan hjälpen hade min dotter behövt läggas in på sjukhus"

SKARABORG: Uppskattat stöd i hemmet

Hembesöken uppskattas.

– Utan den här hjälpen hade nog min dotter behövt läggas in på sjukhus, säger en förälder.

Mammans tolvåriga dotter har problem med ångest. Familjen flyttade nyligen till Mariestad, och har sedan några månader kontakt med barn- och ungdomspsykiatrins mellanvård vid Skaraborgs sjukhus.

– Vi gick hos Bup på en annan ort tidigare. Vi var där en gång i veckan, för behandling både i grupp och individuellt, under två års tid utan att det gav någonting.

Mamman betonar att dottern mår mycket bättre nu, när familjen får hjälp av mellanvården.

– Hon visar sitt rätta jag, känner en helt annan trygghet och skulle det bli jobbigt kan hon gå ifrån en stund. Samtidigt är det bra för mig; när man inte får hjälp blir det frustrerande, men nu känner jag mig helt trygg med att det blir rätt.

Under den här regniga torsdagen får familjen besök av psykiatrisjuksköterskorna Anette Sannerfors och Åsa Lagerström. Samtalen och behandlingarna genomförs i en ombonad och trevlig miljö. Familjens katt Nemo, som ser till att allt går rätt till, avdramatiserar besöket ännu mer.

– Vi känner oss inte som myndighetspersoner. Det blir mer avslappnat att besöka barnen i hemmet än att träffas på en mottagning. Behandlingen blir mer effektiv, patienten är i sin egen miljö och känner sig trygg. Vi är på samma nivå, säger Åsa.

– Genom att mellanvården kommer till vårt hem får de möjlighet att se problemen som är så svåra att beskriva i ord. Jag har tidigare ofta blivit tagen för en överorolig mamma, säger mamman.

Tillsammans

Vid hembesöken arbetar Åsa och Anette tillsammans med hela familjen. Under vissa delar av besöken delar man på sig, då Anette och mamman går åt sidan för att prata. Samtidigt pratar Åsa med barnet. Sedan blir det gemensamma övningar, då det bland annat jobbas med oro och ångest.

– Vi arbetar i den miljö där barnets svårigheter finns, säger Åsa.

Ett exempel är hur dottern får hjälp med sin ångest för de blåljus som förknippas med utryckningsfordon. Mellanvårdsteamet arbetade med exponering och ordnade ett studiebesök på ambulansstationen, vilket var värdefullt och gav nyttiga erfarenheter.

– Det är alltid lättare att möta ett problem i en vardagssituation. Terapin blir konkret och vi kan lättare se problemet och förstå vad som ligger till grund, säger Anette.

Teamet är även familjens kontakt gentemot bland annat öppenvårdsmottagningen i Mariestad, skolan samt barnmedicin. Det blir en viktig spindel i nätet och teamet finns bland annat med under träffarna med skolan.

– Innan hade vi suttit i flera möten utan att få respons. Nu lyssnas det på oss, säger mamman.

Mammans tolvåriga dotter har problem med ångest. Familjen flyttade nyligen till Mariestad, och har sedan några månader kontakt med barn- och ungdomspsykiatrins mellanvård vid Skaraborgs sjukhus.

– Vi gick hos Bup på en annan ort tidigare. Vi var där en gång i veckan, för behandling både i grupp och individuellt, under två års tid utan att det gav någonting.

Mamman betonar att dottern mår mycket bättre nu, när familjen får hjälp av mellanvården.

– Hon visar sitt rätta jag, känner en helt annan trygghet och skulle det bli jobbigt kan hon gå ifrån en stund. Samtidigt är det bra för mig; när man inte får hjälp blir det frustrerande, men nu känner jag mig helt trygg med att det blir rätt.

Under den här regniga torsdagen får familjen besök av psykiatrisjuksköterskorna Anette Sannerfors och Åsa Lagerström. Samtalen och behandlingarna genomförs i en ombonad och trevlig miljö. Familjens katt Nemo, som ser till att allt går rätt till, avdramatiserar besöket ännu mer.

– Vi känner oss inte som myndighetspersoner. Det blir mer avslappnat att besöka barnen i hemmet än att träffas på en mottagning. Behandlingen blir mer effektiv, patienten är i sin egen miljö och känner sig trygg. Vi är på samma nivå, säger Åsa.

– Genom att mellanvården kommer till vårt hem får de möjlighet att se problemen som är så svåra att beskriva i ord. Jag har tidigare ofta blivit tagen för en överorolig mamma, säger mamman.

Tillsammans

Vid hembesöken arbetar Åsa och Anette tillsammans med hela familjen. Under vissa delar av besöken delar man på sig, då Anette och mamman går åt sidan för att prata. Samtidigt pratar Åsa med barnet. Sedan blir det gemensamma övningar, då det bland annat jobbas med oro och ångest.

– Vi arbetar i den miljö där barnets svårigheter finns, säger Åsa.

Ett exempel är hur dottern får hjälp med sin ångest för de blåljus som förknippas med utryckningsfordon. Mellanvårdsteamet arbetade med exponering och ordnade ett studiebesök på ambulansstationen, vilket var värdefullt och gav nyttiga erfarenheter.

– Det är alltid lättare att möta ett problem i en vardagssituation. Terapin blir konkret och vi kan lättare se problemet och förstå vad som ligger till grund, säger Anette.

Teamet är även familjens kontakt gentemot bland annat öppenvårdsmottagningen i Mariestad, skolan samt barnmedicin. Det blir en viktig spindel i nätet och teamet finns bland annat med under träffarna med skolan.

– Innan hade vi suttit i flera möten utan att få respons. Nu lyssnas det på oss, säger mamman.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.