26 maj 2015 10:45

26 maj 2015 10:45

Gravid kvinna fick spiral

SKARABORG: Ivo ger ungdomsmottagning kritik

En kvinna fick en spiral insatt trots att hon var gravid och nu får en ungdomsmottagning i Skaraborg kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En ung kvinna trodde hon var gravid och sökte på ungdomsmottagningen vid två tillfällen. Testerna var negativa och hon informerades om att en kopparspiral skulle vara ett lämpligt preventivmedel.

En spiral sattes in och kvinnan fick göra ett återbesök, då hon träffade en annan barnmorska. Sex veckor efter insättningen kontaktades mottagningen, då menstruation uteblivit. Ett test visade att kvinnan var gravid i 20:e veckan.

Ärendet anmäldes till Ivo, som ger ungdomsmottagningen kritik för att det inte togs något graviditetstest under något av besöken trots att patienten uppgett att hon hade svårt att komma ihåg att ta sina p-piller.

Ivo menar att risken för uteblivet test minskat om kvinnan träffat samma barnmorska vid båda tillfällena. Barnmorskorna skriver att det inte var några misstankar om att kvinnan var gravid, då spiralen sattes in. Därför togs inget graviditetstest.

En ung kvinna trodde hon var gravid och sökte på ungdomsmottagningen vid två tillfällen. Testerna var negativa och hon informerades om att en kopparspiral skulle vara ett lämpligt preventivmedel.

En spiral sattes in och kvinnan fick göra ett återbesök, då hon träffade en annan barnmorska. Sex veckor efter insättningen kontaktades mottagningen, då menstruation uteblivit. Ett test visade att kvinnan var gravid i 20:e veckan.

Ärendet anmäldes till Ivo, som ger ungdomsmottagningen kritik för att det inte togs något graviditetstest under något av besöken trots att patienten uppgett att hon hade svårt att komma ihåg att ta sina p-piller.

Ivo menar att risken för uteblivet test minskat om kvinnan träffat samma barnmorska vid båda tillfällena. Barnmorskorna skriver att det inte var några misstankar om att kvinnan var gravid, då spiralen sattes in. Därför togs inget graviditetstest.