08 sep 2015 06:00

08 sep 2015 06:00

TBE-fall ökar i riket

Västra Götaland räknar med samma nivå som tidigare

Antalet TBE-fall ökade i landet under augusti men i Västra Götaland är nivå som tidigare.
– Det handlar om små tal, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Under augusti anmäldes 83 av hjärnhinne- eller hjärninflammation orsakade av fästingbett. Augustisnittet de senaste åren är 56. I Västra Götaland handlade det om åtta anmälda fall under månad åtta. Förra året var det tre, men Nolskog betonar att det handlar om små tal:

– 2014 var det få (18) anmälda fall. Vi brukar ligga mellan 20 och 25; vi lär hamna på en liknande nivå i år.

Totalt har 15 fall anmälts i regionen i år. Några är från Skaraborg men Peter Nolskog berättar att analysen av fallen sker när patienterna tillfrisknat. Det är svårt att veta exakt hur många som smittats i Skaraborg.

– Men de som fått TBE bor på orter där det finns smitta.

Under augusti anmäldes 83 av hjärnhinne- eller hjärninflammation orsakade av fästingbett. Augustisnittet de senaste åren är 56. I Västra Götaland handlade det om åtta anmälda fall under månad åtta. Förra året var det tre, men Nolskog betonar att det handlar om små tal:

– 2014 var det få (18) anmälda fall. Vi brukar ligga mellan 20 och 25; vi lär hamna på en liknande nivå i år.

Totalt har 15 fall anmälts i regionen i år. Några är från Skaraborg men Peter Nolskog berättar att analysen av fallen sker när patienterna tillfrisknat. Det är svårt att veta exakt hur många som smittats i Skaraborg.

– Men de som fått TBE bor på orter där det finns smitta.