25 sep 2015 09:00

25 sep 2015 09:00

Det lönar sig att byta elvatal

Elleverantörer kan tjäna stora pengar på inaktiva kunder i Mellansverige, enligt en rapport från Villaägarna. Ett exempel är Vänerenergi i Skaraborg där det skiljer åtta tusen kronor i kostnad per år beroende på om du som kund är aktiv eller inte.

Det finns stora pengar att tjäna på att aktivt byta elavtal, visar ny statistik som Villaägarnas riksförbund tagit fram. De har analyserat 5 613 elpriser i Mellansverige och då visar det sig att det högsta priset är mer än dubbelt så högt som det lägsta.

I elområde tre, där Skövde ingår, är anvisade avtal i snitt 25 till 35 öre dyrare per kilowattimme än rörliga avtal. Och elhandlarnas marginaler varierar kraftigt.

– Historiskt sätt har du nästan alltid tjänat mer på att ta ett rörligt avtal. Men du tjänar mest på att sitta och välja aktivt, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Skillnad i tusenlappar

Ett exempel är Vänerenergi där Mariestads kommun har 88 procents ägarandel. Vänerenergi levererar el till 14 200 kunder och har stora skillnader i sitt elpris beroende på om kunden har gjort ett aktivt val.

Elbolaget placerade sig med sitt rörliga avtal på plats 13 av 241 inrapporterade elpriser under 2014 för elområde tre, enligt Villaägarna. Det betyder att förra året betalade en kund med rörligt elavtal hos Vänerenergi 16 363 kronor.

Men Vänerenergi har också ett tillsvidarepris (anvisat pris) och där placerar man sig på plats 238. Tillsvidarepris är ett pris som betalas om kunden köpt till exempel en villa och inte gjort ett aktivt val.

För det priset fick en kund i stället betala 24 703 kronor per år, alltså 8 000 kronor mer än om man valt Vänerenergis rörliga pris.

Som ett telefonabonnemang

Åsa Jonsson som jobbar med att ta emot kundsamtal på Vänerenergi säger att de försöker får kunderna att göra aktiva val.

– Det är ju som när du tecknar ett telefonabonnemang, man måste ta och kolla vilket som ger bäst pris, säger Åsa Jonsson. Det är ju bara att höra av sig. Vi vill ju inte heller att folk ska ligga på tillsvidarepris.

Och att det finns kunder som inte är medvetna om den stora prisskillnaden är hon övertygad om.

– Det är säkert en hel del som inte är medvetna om prisskillnaden. Man måste ju vara aktiv, säger Åsa Jonsson på Vänerenergi.

Det finns stora pengar att tjäna på att aktivt byta elavtal, visar ny statistik som Villaägarnas riksförbund tagit fram. De har analyserat 5 613 elpriser i Mellansverige och då visar det sig att det högsta priset är mer än dubbelt så högt som det lägsta.

I elområde tre, där Skövde ingår, är anvisade avtal i snitt 25 till 35 öre dyrare per kilowattimme än rörliga avtal. Och elhandlarnas marginaler varierar kraftigt.

– Historiskt sätt har du nästan alltid tjänat mer på att ta ett rörligt avtal. Men du tjänar mest på att sitta och välja aktivt, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Skillnad i tusenlappar

Ett exempel är Vänerenergi där Mariestads kommun har 88 procents ägarandel. Vänerenergi levererar el till 14 200 kunder och har stora skillnader i sitt elpris beroende på om kunden har gjort ett aktivt val.

Elbolaget placerade sig med sitt rörliga avtal på plats 13 av 241 inrapporterade elpriser under 2014 för elområde tre, enligt Villaägarna. Det betyder att förra året betalade en kund med rörligt elavtal hos Vänerenergi 16 363 kronor.

Men Vänerenergi har också ett tillsvidarepris (anvisat pris) och där placerar man sig på plats 238. Tillsvidarepris är ett pris som betalas om kunden köpt till exempel en villa och inte gjort ett aktivt val.

För det priset fick en kund i stället betala 24 703 kronor per år, alltså 8 000 kronor mer än om man valt Vänerenergis rörliga pris.

Som ett telefonabonnemang

Åsa Jonsson som jobbar med att ta emot kundsamtal på Vänerenergi säger att de försöker får kunderna att göra aktiva val.

– Det är ju som när du tecknar ett telefonabonnemang, man måste ta och kolla vilket som ger bäst pris, säger Åsa Jonsson. Det är ju bara att höra av sig. Vi vill ju inte heller att folk ska ligga på tillsvidarepris.

Och att det finns kunder som inte är medvetna om den stora prisskillnaden är hon övertygad om.

– Det är säkert en hel del som inte är medvetna om prisskillnaden. Man måste ju vara aktiv, säger Åsa Jonsson på Vänerenergi.