02 okt 2015 15:00

02 okt 2015 15:06

Skas anställer i Spanien

"Borde ha börjat på hemmaplan"

Skaraborgs sjukhus ska rekrytera sex sjuksköterskor från Spanien.
– Vi välkomnar nya kollegor och mångfald, men tycker ändå att man borde ha börjat på hemmaplan först, säger Mariette Björk, Vårdförbundet.

Inom kort åker en delegation från Skas till Spanien för att försöka rekrytera sex sjuksköterskor, tre till kirurgen och tre till medicin. Skas har hjälp av ett rekryteringsföretag, men sjuksköterskorna kommer att vara anställda av Skaraborgs sjukhus.

– Det är inget bemanningsföretag inblandat, det är en ren och skär rekrytering. Vi har beslut om att öppna upp fler vårdplatser, men har inte lyckats bemanna. Det är inte lätt att hitta sjuksköterskor. Det här är en aktivitet, bland många andra, att försöka hitta medarbetare, säger personalchefen Peder Yderhag.

Om allt går enligt planerna är de spanska sjuksköterskorna på plats i april eller maj nästa år. Första ska de, under ett halvår, läsa svenska på universitetet i Madrid. Sedan ska de vara redo att jobba i Sverige.

– Då får vi sex sjuksköterskor som kan jobba under sommaren. Det är värdefullt, säger Yderhag.

Mariette Björk, Vårdförbundet, betonar att hon inte har något emot att få fler kollegor eller att mångfalden ökar. Hon säger att varje rekrytering lär kosta 100 000 kronor.

– De pengarna skulle man komma långt med på hemmaplan, med tanke på löner och andra villkor. Det känns lite fel att inte börja hemma. Dessutom är det en extraordinär åtgärd, det borde höra till god ton att informera om detta. Vi har inte fått någon information centralt eller lokalt, säger Mariette Björk.

Peder Yderhag:

– Vi samtalar hela tiden med Vårdförbundet. Det här har gått fort men vi är inte i strid med Vårdförbundet. Vi vill bemanna bättre och på så sätt förbättra arbetsmiljön.

Följer riktlinjer

Regionen har inget emot att Skas söker andra vägar att rekrytera.

– Skas gör det här själva, ingen annan förvaltning rekryterar i Spanien just nu. Vi har riktlinjer för rekryteringar utomlands, följs de är det inga problem. Vi är ju med i EU, och det ska vara rörlighet på arbetsmarknaden, säger regionens personaldirektör Marina Olsson.

Peder Yderhag säger att det finns många arbetslösa sjuksköterskor i Spanien.

– Vi ska inte rekrytera i länder där det är brist på sjuksköterskor.

Inom kort åker en delegation från Skas till Spanien för att försöka rekrytera sex sjuksköterskor, tre till kirurgen och tre till medicin. Skas har hjälp av ett rekryteringsföretag, men sjuksköterskorna kommer att vara anställda av Skaraborgs sjukhus.

– Det är inget bemanningsföretag inblandat, det är en ren och skär rekrytering. Vi har beslut om att öppna upp fler vårdplatser, men har inte lyckats bemanna. Det är inte lätt att hitta sjuksköterskor. Det här är en aktivitet, bland många andra, att försöka hitta medarbetare, säger personalchefen Peder Yderhag.

Om allt går enligt planerna är de spanska sjuksköterskorna på plats i april eller maj nästa år. Första ska de, under ett halvår, läsa svenska på universitetet i Madrid. Sedan ska de vara redo att jobba i Sverige.

– Då får vi sex sjuksköterskor som kan jobba under sommaren. Det är värdefullt, säger Yderhag.

Mariette Björk, Vårdförbundet, betonar att hon inte har något emot att få fler kollegor eller att mångfalden ökar. Hon säger att varje rekrytering lär kosta 100 000 kronor.

– De pengarna skulle man komma långt med på hemmaplan, med tanke på löner och andra villkor. Det känns lite fel att inte börja hemma. Dessutom är det en extraordinär åtgärd, det borde höra till god ton att informera om detta. Vi har inte fått någon information centralt eller lokalt, säger Mariette Björk.

Peder Yderhag:

– Vi samtalar hela tiden med Vårdförbundet. Det här har gått fort men vi är inte i strid med Vårdförbundet. Vi vill bemanna bättre och på så sätt förbättra arbetsmiljön.

Följer riktlinjer

Regionen har inget emot att Skas söker andra vägar att rekrytera.

– Skas gör det här själva, ingen annan förvaltning rekryterar i Spanien just nu. Vi har riktlinjer för rekryteringar utomlands, följs de är det inga problem. Vi är ju med i EU, och det ska vara rörlighet på arbetsmarknaden, säger regionens personaldirektör Marina Olsson.

Peder Yderhag säger att det finns många arbetslösa sjuksköterskor i Spanien.

– Vi ska inte rekrytera i länder där det är brist på sjuksköterskor.