07 okt 2015 12:42

07 okt 2015 21:45

"Men det måste fungera"

Vem som sköter larmtjänsten spelar ingen roll för Skas

Regionen gör ett nytt försök att lösa problemet med SOS Alarm.
– Det spelar ingen roll vem som utför tjänsten, det måste fungera, säger Hans Halén, verksamhetschef för ambulansen vid Skaraborgs sjukhus.

Frågan om dirigering och prioritering av regionens ambulanser dras i långbänk, men i tisdags beslöt regionstyrelsen att förhandlingarna med SOS Alarm ska återupptas. Inriktningen är att förlänga avtalet med 18 månader och att det omfattar både prioritering och dirigering.

Det viktigaste

Skaraborgs sjukhus Hans Halén vill inte kommentera de politiska vändningarna, och betonar att det viktigaste är att tjänsten fungerar.

– Organisationen ska vara sammanhållen, ha rätt kompetens men även vi i ambulansverksamheterna måste bli tydligare. Men visst vore det bra med ett klart besked.

Han berättar att det inträffat att SOS Alarm skickat dirigerat en transportambulans från Mariestad till en sjuktransport i Lidköping, trots att det stod en ledig akutambulans 500 meter från patienten i Lidköping.

– Men de är tillsagda att det ska vara transportambulans som kör och gör rätt enligt instruktionerna. Det är för enkelt att säga att SOS Alarm gör fel, vi i verksamheterna måste göra det lättare för dem. Det enklaste vore att alla 24 bilarna vi har kan användas till alla typer av uppdrag.

Ingen risk

– Men det är ingen risk hur det fungerar i dag.

Halén menar det är en klar fördel om personalen på larmcentralen kan både verksamheterna och själva patientarbetet.

Landstingen i Västmanland och Uppsala tog över ambulansdirigeringen, från SOS Alarm, i våras. Enligt deras statistik har både svarstiden och utlarmningstid kortats. Mellan juni och september togs 19 300 larmsamtal emot. Medelsvarstiden var 4,6 sekunder, under motsvarande tid förra året var tiden över 20 sekunder.

Frågan om dirigering och prioritering av regionens ambulanser dras i långbänk, men i tisdags beslöt regionstyrelsen att förhandlingarna med SOS Alarm ska återupptas. Inriktningen är att förlänga avtalet med 18 månader och att det omfattar både prioritering och dirigering.

Det viktigaste

Skaraborgs sjukhus Hans Halén vill inte kommentera de politiska vändningarna, och betonar att det viktigaste är att tjänsten fungerar.

– Organisationen ska vara sammanhållen, ha rätt kompetens men även vi i ambulansverksamheterna måste bli tydligare. Men visst vore det bra med ett klart besked.

Han berättar att det inträffat att SOS Alarm skickat dirigerat en transportambulans från Mariestad till en sjuktransport i Lidköping, trots att det stod en ledig akutambulans 500 meter från patienten i Lidköping.

– Men de är tillsagda att det ska vara transportambulans som kör och gör rätt enligt instruktionerna. Det är för enkelt att säga att SOS Alarm gör fel, vi i verksamheterna måste göra det lättare för dem. Det enklaste vore att alla 24 bilarna vi har kan användas till alla typer av uppdrag.

Ingen risk

– Men det är ingen risk hur det fungerar i dag.

Halén menar det är en klar fördel om personalen på larmcentralen kan både verksamheterna och själva patientarbetet.

Landstingen i Västmanland och Uppsala tog över ambulansdirigeringen, från SOS Alarm, i våras. Enligt deras statistik har både svarstiden och utlarmningstid kortats. Mellan juni och september togs 19 300 larmsamtal emot. Medelsvarstiden var 4,6 sekunder, under motsvarande tid förra året var tiden över 20 sekunder.