27 okt 2015 10:26

28 okt 2015 21:05

Nu inleds mordrättegången

MORDRÄTTEGÅNG

På onsdagen inleds den fyra dagar långa rättegången mot den 35-årige man som är åtalad misstänkt för mordet på 17-åriga Skövdeflickan Lisa Holm.

Åtalet bygger till stor del på alla de dna-spår som säkrats från mannen. Hans dna finns bland annat på Lisa Holms kläder som hon hade på sig när hon hittades död och spåren sitter på ställen på kläderna som enligt åklagaren tydligt visar att han måste varit mycket nära henne. Under rättegången kommer han givetvis att få ett antal frågor från åklagaren om hur han förklarar dna-spåren. I förhör har han inte haft några förklaringar – han har hela tiden förnekat mord och står fast vid att han aldrig ens sett Lisa.

Åklagaren har också i åtalet åberopat uppgifter från den åtalades fru och yngre bror. Han vill att de ska vittna om att 35-åringen har agerat märkligt och mått dåligt efter det att Lisa Holm försvann. Han ska också ha uppmanat dem att inte säga sanningen om när han kom hem på kvällen söndagen den 7 juni, kvällen för Lisas försvinnande, eller att hans fru tvättat hans smutsiga kläder samma kväll.

Men eftersom de två är närstående till den åtalade är de inte skyldiga att vittna. Tingsrätten har dock kallat dem.

– Vi har delgett dem och de har fått kallelse till rättegången på torsdag. Om de inte kommer, kan vi ringa upp dem och ställa frågan igen om åklagaren vill. Men de är ändå inte skyldiga att vittna, säger lagman Anna-Karin Lundberg som också kommer att vara ordförande under rättegången.

På tisdagen kom också en skrivelse till tingsrätten där brodern säger att han inte önskar inställa sig vad rättegången – skälet är att det är hans bror som är åtalad.

Om de två inte vittnar måste tingsrätten bortse från de uppgifter som åklagaren åberopat i åtalet.

– De uppgifter som inte kommer fram under rättegången måste vi bortse ifrån, uppgifter som de i så fall lämnat i förundersökningen får inte användas.

Rättegången omgärdas av rigorös säkerhet. Det innebär bland annat en säkerhetskontroll för alla som ska in, men i övrigt vill Anna-Karin Lundberg inte ge några övriga kommentarer till säkerhetsarrangemanget eller om det finns någon hotbild.

– Vi vidtar lämpliga åtgärder, bland annat efter kontakter med polisen.

Åtalet bygger till stor del på alla de dna-spår som säkrats från mannen. Hans dna finns bland annat på Lisa Holms kläder som hon hade på sig när hon hittades död och spåren sitter på ställen på kläderna som enligt åklagaren tydligt visar att han måste varit mycket nära henne. Under rättegången kommer han givetvis att få ett antal frågor från åklagaren om hur han förklarar dna-spåren. I förhör har han inte haft några förklaringar – han har hela tiden förnekat mord och står fast vid att han aldrig ens sett Lisa.

Åklagaren har också i åtalet åberopat uppgifter från den åtalades fru och yngre bror. Han vill att de ska vittna om att 35-åringen har agerat märkligt och mått dåligt efter det att Lisa Holm försvann. Han ska också ha uppmanat dem att inte säga sanningen om när han kom hem på kvällen söndagen den 7 juni, kvällen för Lisas försvinnande, eller att hans fru tvättat hans smutsiga kläder samma kväll.

Men eftersom de två är närstående till den åtalade är de inte skyldiga att vittna. Tingsrätten har dock kallat dem.

– Vi har delgett dem och de har fått kallelse till rättegången på torsdag. Om de inte kommer, kan vi ringa upp dem och ställa frågan igen om åklagaren vill. Men de är ändå inte skyldiga att vittna, säger lagman Anna-Karin Lundberg som också kommer att vara ordförande under rättegången.

På tisdagen kom också en skrivelse till tingsrätten där brodern säger att han inte önskar inställa sig vad rättegången – skälet är att det är hans bror som är åtalad.

Om de två inte vittnar måste tingsrätten bortse från de uppgifter som åklagaren åberopat i åtalet.

– De uppgifter som inte kommer fram under rättegången måste vi bortse ifrån, uppgifter som de i så fall lämnat i förundersökningen får inte användas.

Rättegången omgärdas av rigorös säkerhet. Det innebär bland annat en säkerhetskontroll för alla som ska in, men i övrigt vill Anna-Karin Lundberg inte ge några övriga kommentarer till säkerhetsarrangemanget eller om det finns någon hotbild.

– Vi vidtar lämpliga åtgärder, bland annat efter kontakter med polisen.