21 dec 2015 06:00

21 dec 2015 06:00

"Rör inte vår avdelning"

SKARABORG: Rune vill ha kvar närheten till sjukvården

Rune Flodin från Töreboda gillar inte planerna på att lägga ned medicinavdelningen vid sjukhuset i Mariestad, vilket skulle öka avståndet för de anhöriga.
– Det betyder mycket för patienterna att få besök.

Rune vårdas sedan fyra år för leukemi och är nyligen hemkommen efter fyra dagar på medicinavdelningen i Mariestad. Han gillar inte förslaget från Skaraborgs sjukhus att lägga ned avdelningen som har 16 platser.

– Det brukar vara fullt i Skövde. Alternativet är en plats i Falköping eller i Lidköping. Då blir det ju svårt för anhöriga att hälsa på. De jobbar och hinner knappast åka dit. Att få besök är ju nästan lika viktigt som vården. Nu fick jag besök av hustrun, barnen och barnbarnen, det betydde väldigt mycket för mig.

68-årige Flodin tillägger:

– Jag tänker även på patienter från Gullspång och andra ställen i norra Skaraborg, deras anhöriga får ju ännu längre att åka.

Tuff behandling

Rune gick igenom en tuff behandling för några år sedan och får åka in på kontroll en gång per halvår. Förra veckan fick han en infektion och blev rejält dålig under natten. Rune åkte ambulans till Skövde och blev behandlad på hematologen. Under slutet av veckan blev han bättre och skulle förflyttas till medicinavdelningen på sjukhuset i Mariestad.

– På fredagen var det fullt i Mariestad och det var likadant på lördagen, men på söndagen fanns det plats. När jag lämnade hematologen togs platsen direkt av en annan patient. Det var samma sak när jag skrevs ut från Mariestad, det stod patienter på kö. Det är fullt överallt; personalen får verkligen slita.

Några veckor tidigare låg Rune på hematologen i Skövde, och blev erbjuden en plats i Falköping då det var fullt i Mariestad.

– Då åkte jag hem i stället. Läkaren var inte så glad men godkände det, ler Rune.

Runes hustru Ingela jobbar inom den kommunala omsorgen i Töreboda. Flera av hennes patienter får ofta åka till medicinavdelningen i Mariestad, där främst äldre och multisjuka får vård.

– Våra gamla behöver de här platserna. Vi lever allt längre och alla kan inte vårdas i hemmet.

Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden, slår fast att avdelningen ska vara kvar tills vidare.

– Vi är inte nöjda med underlaget som förslaget grundas på. Dessutom kan inte sjukhuset ensamt ta beslut om att lägga ned avdelningen. Det är en utbudspunkt och en förändring ska diskuteras med hälso- och sjukvårdsnämnden.

Druve Jansson säger att det en ständig process att bedriva hälso- och sjukvård. Ingenting är heligt.

– Utvecklingen, via utbyggd närsjukvård och mobila team, går mot att vi ska ha färre som ligger på sjukhus.

Rune vårdas sedan fyra år för leukemi och är nyligen hemkommen efter fyra dagar på medicinavdelningen i Mariestad. Han gillar inte förslaget från Skaraborgs sjukhus att lägga ned avdelningen som har 16 platser.

– Det brukar vara fullt i Skövde. Alternativet är en plats i Falköping eller i Lidköping. Då blir det ju svårt för anhöriga att hälsa på. De jobbar och hinner knappast åka dit. Att få besök är ju nästan lika viktigt som vården. Nu fick jag besök av hustrun, barnen och barnbarnen, det betydde väldigt mycket för mig.

68-årige Flodin tillägger:

– Jag tänker även på patienter från Gullspång och andra ställen i norra Skaraborg, deras anhöriga får ju ännu längre att åka.

Tuff behandling

Rune gick igenom en tuff behandling för några år sedan och får åka in på kontroll en gång per halvår. Förra veckan fick han en infektion och blev rejält dålig under natten. Rune åkte ambulans till Skövde och blev behandlad på hematologen. Under slutet av veckan blev han bättre och skulle förflyttas till medicinavdelningen på sjukhuset i Mariestad.

– På fredagen var det fullt i Mariestad och det var likadant på lördagen, men på söndagen fanns det plats. När jag lämnade hematologen togs platsen direkt av en annan patient. Det var samma sak när jag skrevs ut från Mariestad, det stod patienter på kö. Det är fullt överallt; personalen får verkligen slita.

Några veckor tidigare låg Rune på hematologen i Skövde, och blev erbjuden en plats i Falköping då det var fullt i Mariestad.

– Då åkte jag hem i stället. Läkaren var inte så glad men godkände det, ler Rune.

Runes hustru Ingela jobbar inom den kommunala omsorgen i Töreboda. Flera av hennes patienter får ofta åka till medicinavdelningen i Mariestad, där främst äldre och multisjuka får vård.

– Våra gamla behöver de här platserna. Vi lever allt längre och alla kan inte vårdas i hemmet.

Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden, slår fast att avdelningen ska vara kvar tills vidare.

– Vi är inte nöjda med underlaget som förslaget grundas på. Dessutom kan inte sjukhuset ensamt ta beslut om att lägga ned avdelningen. Det är en utbudspunkt och en förändring ska diskuteras med hälso- och sjukvårdsnämnden.

Druve Jansson säger att det en ständig process att bedriva hälso- och sjukvård. Ingenting är heligt.

– Utvecklingen, via utbyggd närsjukvård och mobila team, går mot att vi ska ha färre som ligger på sjukhus.