22 dec 2015 11:05

22 dec 2015 15:30

Bakteriernas paradis

SKARABORG: Spritning viktigt för att minimera risker från tangentbord

Ett tangentbord innehåller betydligt fler bakterier än en toalett.
– Inte så konstigt, vi har mängder av bakterier på händerna, säger överläkare Thomas Wahlberg.

I de flesta hem, kontor och, inte minst, i olika sjukhusmiljöer finns det tangentbord. Enligt mikrobiologen Peter Wilson, University College London Hospital är ett tangentbord en återspegling av vad som finns i användarens näsa och mage. I ett test hittades 430 000 bakterier och 12 000 mögelsvampar på varje kvadratcentimeter.

Fler än på toa

Enligt flera studier innehåller tangentbord betydligt fler bakterier än en toalett. Någon studie hävdar att det handlar om 400 gånger fler, en annan om att siffran är 135 men de flesta är överens om de kan vara infektionshärdar.

– Inte så konstigt, vi har mängder bakterier på våra händer, de flesta ingår i vår normalflora och är nödvändiga. Samtidigt tar vi i allting och kan inte skydda oss fullt ut. Om någon har varit på toaletten utan att tvätta sig ordentligt finns det ju stor risk att tarmbakterier sprids, säger Thomas Wahlberg, verksamhetschef och överläkare vid infektion vid Skaraborg sjukhus.

Hur kan vården skydda sig?

– Det är enkelt. När vårdpersonalen spritar sina händer innan all patientkontakt så bryts smittokedjan. Patienten ska känna sig trygg, och kunna ställa höga krav på att personalen följer de basala hygienreglerna.

Varianter

Det finns olika varianter av plastskydd som används för hindra att smitta sprids från personalens händer, via tangentbordet, till patienten.

– Det kan bli lättare att göra rent tangentbordet om det är täckt med plast, men det finns inga särskilda rutiner för de skydden. Det ingår i de vanliga städrutinerna. Det förekommer, i olika sammanhang, att handskar används men om en person har rört vid något så är den inte renare än en hand.

Koncentration

I sjukhusmiljöer blir det extra viktigt att gardera sig. Där koncentreras sjuka personer, bakterietrycket är högt och antibiotikaanvändningen är hög.

I ett vanligt hem är det annorlunda, även om det finns datorer, telefoner och andra prylar där bakterier kan samlas och spridas.

– Där ska man inte behöva använda handsprit. Normal och vettig handhygien räcker.

I de flesta hem, kontor och, inte minst, i olika sjukhusmiljöer finns det tangentbord. Enligt mikrobiologen Peter Wilson, University College London Hospital är ett tangentbord en återspegling av vad som finns i användarens näsa och mage. I ett test hittades 430 000 bakterier och 12 000 mögelsvampar på varje kvadratcentimeter.

Fler än på toa

Enligt flera studier innehåller tangentbord betydligt fler bakterier än en toalett. Någon studie hävdar att det handlar om 400 gånger fler, en annan om att siffran är 135 men de flesta är överens om de kan vara infektionshärdar.

– Inte så konstigt, vi har mängder bakterier på våra händer, de flesta ingår i vår normalflora och är nödvändiga. Samtidigt tar vi i allting och kan inte skydda oss fullt ut. Om någon har varit på toaletten utan att tvätta sig ordentligt finns det ju stor risk att tarmbakterier sprids, säger Thomas Wahlberg, verksamhetschef och överläkare vid infektion vid Skaraborg sjukhus.

Hur kan vården skydda sig?

– Det är enkelt. När vårdpersonalen spritar sina händer innan all patientkontakt så bryts smittokedjan. Patienten ska känna sig trygg, och kunna ställa höga krav på att personalen följer de basala hygienreglerna.

Varianter

Det finns olika varianter av plastskydd som används för hindra att smitta sprids från personalens händer, via tangentbordet, till patienten.

– Det kan bli lättare att göra rent tangentbordet om det är täckt med plast, men det finns inga särskilda rutiner för de skydden. Det ingår i de vanliga städrutinerna. Det förekommer, i olika sammanhang, att handskar används men om en person har rört vid något så är den inte renare än en hand.

Koncentration

I sjukhusmiljöer blir det extra viktigt att gardera sig. Där koncentreras sjuka personer, bakterietrycket är högt och antibiotikaanvändningen är hög.

I ett vanligt hem är det annorlunda, även om det finns datorer, telefoner och andra prylar där bakterier kan samlas och spridas.

– Där ska man inte behöva använda handsprit. Normal och vettig handhygien räcker.