04 apr 2016 06:00

04 apr 2016 11:17

"Jag blev så illa berörd"

SKARABORG: Operation blev uppskjuten med kort varsel

Kvinnan skulle opereras dagen därpå, tog alla prover och gick igenom alla rutiner på sjukhuset.
Då kom beskedet att ingreppet ställts in. Det fanns ingen vårdplats.
– Trodde jag hört fel, var nära att börja storgråta, suckar hon.

Kvinnan, som bor i norra Skaraborg, hade efter många om och men fått en operationstid för sina gynekologiska problem. Egentligen skulle hon ha fått en tid i april, men ett telefonsamtal innan påsk resulterade i en operationstid torsdagen 31 mars. Dagen innan, helt enligt instruktionerna, åkte hon in till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Där väntade provtagningar, undersökningar, information om operationen och samtal med läkaren som skulle göra ingreppet dagen därpå.

– Allt gick bra, personalen skötte det perfekt och allt var klart.

Då, precis när hon skulle åka hem för att återkomma torsdag morgon, kom en sköterska och sa att det inte skulle bli någon operation dagen därpå.

– Det fanns inga vårdplatser. Det var fullt överallt och det fanns ingen plats för oss. Jag trodde inte det var sant, jag var helt inställd på operation och var nära att börja storgråta.

I stället fick hon stanna hemma och fortsätta vänta.

– Jag blev så illa berörd, har svårt att sova på nätterna och det tär på mig att gå och vänta.

Kvinnan har fått ett nytt operationsdatum (19 april), men vågar inte lita på att det blir av.

– Nu vet jag vad som kan hända. Tankarna går runt hela tiden, det är svårt att planera något. Jag vågar knappt träffa någon, vill ju inte riskera att bli sjuk och få operationen uppskjuten på grund av det. Samtidigt kommer jag att få en annan läkare, det blir en ny undersökning.

Hon betonar att personalen gjorde vad de skulle. I stället är det systemet hon är mest besviken på.

– Sjukhusen kan inte hålla på och dra ned på resurserna, ekvationen går inte ihop. Det är inte konstigt att sjuksköterskorna säger upp sig och slutar. Jag tror inte politikerna känner till hur det fungerar.

Beklagar

Maria Söderberg, verksamhetschef för kvinnokliniken på Skas, beklagar det som hände.

– Det är brist på sjuksköterskor vilket ger en brist på vårdplatser. Den senaste tiden har vi tvingats skjuta på en del operationer. De opererande enheterna på sjukhuset hjälps åt att leta efter platser men ibland tvingas vi konstatera att det inte finns några. Är det trångt måste vi prioritera cancerpatienterna.

I det här fallet fick kvinnan ett sent besked.

– Vi försöker vänta in i det längsta, att någon patient kunnat åka hem och det blivit en ledig plats. Ibland kan vi lösa det, men det är väldigt olyckligt varje gång vi inte kan göra det och det är fullt förståeligt att kvinnan är upprörd.

Kvinnan, som bor i norra Skaraborg, hade efter många om och men fått en operationstid för sina gynekologiska problem. Egentligen skulle hon ha fått en tid i april, men ett telefonsamtal innan påsk resulterade i en operationstid torsdagen 31 mars. Dagen innan, helt enligt instruktionerna, åkte hon in till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Där väntade provtagningar, undersökningar, information om operationen och samtal med läkaren som skulle göra ingreppet dagen därpå.

– Allt gick bra, personalen skötte det perfekt och allt var klart.

Då, precis när hon skulle åka hem för att återkomma torsdag morgon, kom en sköterska och sa att det inte skulle bli någon operation dagen därpå.

– Det fanns inga vårdplatser. Det var fullt överallt och det fanns ingen plats för oss. Jag trodde inte det var sant, jag var helt inställd på operation och var nära att börja storgråta.

I stället fick hon stanna hemma och fortsätta vänta.

– Jag blev så illa berörd, har svårt att sova på nätterna och det tär på mig att gå och vänta.

Kvinnan har fått ett nytt operationsdatum (19 april), men vågar inte lita på att det blir av.

– Nu vet jag vad som kan hända. Tankarna går runt hela tiden, det är svårt att planera något. Jag vågar knappt träffa någon, vill ju inte riskera att bli sjuk och få operationen uppskjuten på grund av det. Samtidigt kommer jag att få en annan läkare, det blir en ny undersökning.

Hon betonar att personalen gjorde vad de skulle. I stället är det systemet hon är mest besviken på.

– Sjukhusen kan inte hålla på och dra ned på resurserna, ekvationen går inte ihop. Det är inte konstigt att sjuksköterskorna säger upp sig och slutar. Jag tror inte politikerna känner till hur det fungerar.

Beklagar

Maria Söderberg, verksamhetschef för kvinnokliniken på Skas, beklagar det som hände.

– Det är brist på sjuksköterskor vilket ger en brist på vårdplatser. Den senaste tiden har vi tvingats skjuta på en del operationer. De opererande enheterna på sjukhuset hjälps åt att leta efter platser men ibland tvingas vi konstatera att det inte finns några. Är det trångt måste vi prioritera cancerpatienterna.

I det här fallet fick kvinnan ett sent besked.

– Vi försöker vänta in i det längsta, att någon patient kunnat åka hem och det blivit en ledig plats. Ibland kan vi lösa det, men det är väldigt olyckligt varje gång vi inte kan göra det och det är fullt förståeligt att kvinnan är upprörd.