05 apr 2016 11:42

05 apr 2016 17:17

Skaraföretagare i Panamaskandalen

SKARA

(UPPDATERAD 17.07) Multipoker i Skara figurerar i skandalen kring advokatfirman Mossack Fonseca.
Firman ska ha fungerat som agent i etableringen av bolaget på Brittiska Jungfruöarna.

Bakom nätpokersajten som hade sin verksamhet i Skara fanns tre personer från Skaraborg som i december 2011 dömdes i Göta hovrätt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. De tre männen dömdes till fängelse i tre år vardera och till fem års näringsförbud.

Det är Dagens Nyheter som skriver att det är just skandalomsusade Mossack Fonseca som hjälpt bolaget öppna ett bolag som registrerats på Brittiska Jungfruöarna.

Knäckfrågan

Knäckfrågan i rätten var just den om företaget bedrivit verksamheten i Skara eller inte. Företagarna hävdade att företaget drivits från Brittiska Jungfruöarna, men den bedömningen gjorde inte hovrätten.

De åtalades friades först i tingsrätten, men när åklagaren överklagade till hovrätten blev utgången helt den motsatta. Rätten ansåg det bevisat pokersajtens verksamhet bedrivits från Skara och därför skulle den också beskattas i Sverige.

27,5 miljoner kronor i skatt ska ha undanhållits tack vare det här upplägget.

Rättsprocessen mot männen var utdragen. Männen häktades första gången 2006, men först sju år senare, 2013, vann fängelsedomen laga kraft.

Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck företrädde en av de tre männen under rättsprocessen. Hans Strandberg, advokat från Stockholm representerade en annan av männen.

Bakom nätpokersajten som hade sin verksamhet i Skara fanns tre personer från Skaraborg som i december 2011 dömdes i Göta hovrätt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. De tre männen dömdes till fängelse i tre år vardera och till fem års näringsförbud.

Det är Dagens Nyheter som skriver att det är just skandalomsusade Mossack Fonseca som hjälpt bolaget öppna ett bolag som registrerats på Brittiska Jungfruöarna.

Knäckfrågan

Knäckfrågan i rätten var just den om företaget bedrivit verksamheten i Skara eller inte. Företagarna hävdade att företaget drivits från Brittiska Jungfruöarna, men den bedömningen gjorde inte hovrätten.

De åtalades friades först i tingsrätten, men när åklagaren överklagade till hovrätten blev utgången helt den motsatta. Rätten ansåg det bevisat pokersajtens verksamhet bedrivits från Skara och därför skulle den också beskattas i Sverige.

27,5 miljoner kronor i skatt ska ha undanhållits tack vare det här upplägget.

Rättsprocessen mot männen var utdragen. Männen häktades första gången 2006, men först sju år senare, 2013, vann fängelsedomen laga kraft.

Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck företrädde en av de tre männen under rättsprocessen. Hans Strandberg, advokat från Stockholm representerade en annan av männen.

Multipokerhärvan

Började rullas upp redan 2006 då tre män från Skara häktades misstänka för ekonomisk brottslighet. De stod bakom nätpokersajten Multipoker som var en av pionjärerna när nätpokerspelande fick sitt stora genombrott på internet under mitten av 2000-talet.

Enligt uppgift ska de ha sålt verksamheten till ett brittiskt bolag för 120 miljoner kronor.

En av de tre männen var själv framgångsrik pokerspelare. Samtliga bodde i Skaraborg.