14 maj 2016 06:00

14 maj 2016 06:00

Lena är första dietisten inom folktandvården

VÄSTRA GÖTALAND: Historisk anställning

Lena Ljungkrona Falk blir den första dietisten i folktandvårdens organisation:
– Stimulerande och intressant.

Lena Ljungkrona Falk från Mariestad kommer att jobba halvtid hos folktandvården under det närmaste året. Hon blir den första dietisten i folktandvården i hela landet.

– Det är konstigt att vi inte haft någon dietist tidigare. Tandvården är konservativ, men nu är vi stolta över den här lösningen som kommer att tillföra mycket, säger Lars Gahnberg, chef för den hälsoodontologiska enheten hos folktandvården.

Mer samverkan

Ljungkrona Falk betonar att dietisterna alltid varit involverade i sjukvården, men att tandvården oftast stått utanför.

– De professionella kontakter som skett mellan tandsköterskor och dietister har mer varit personliga initiativ.

Nu ska det tas ett första steg att utöka samarbetet.

Lena ska inte jobba direkt med patienter, utan bland annat sköta viss utbildning, ta fram informationsmaterial, hjälpa klinikerna att prata med patienterna samt delta i jobbet att fokusera mer på hälsa än tandvård.

Lars Gahnberg ger ett exempel:

– Vi sysslar bland annat med två stora sjukdomar hos våra patienter, tandlossning och karies. Karies är tydligt kostrelaterat och påverkas mest av hur mycket socker man stoppar i sig. En diskussion med patienten ingår i behandlingen, nu kan vi bli bättre på det.

Lena Ljungkrona Falk:

– Chips och sötdricka en farlig kombination, chipsen klibbar fast på tänderna och binder sockret. Det finns 15-20-åringar som knappt har en tand kvar. I de fallen måste tandvården ha ett samtal, och undvika pekpinnar, och mer ta reda på vad kosten fyller för funktion hos olika människor. Som dietist kan jag hjälpa till med hur man pratar kring det och stärka budskapet kring vad som är hälsosamt.

Tvärtemot

Samtidigt finns det motsägelsefulla faktorer. Många äldre får rekommendationen att äta oftare och att peta in sig lite extra socker, samtidigt som tandvården vill att människor ska äta regelbundet.

– Mycket saft och nyponsoppa kan göra att tandhälsan rasar snabbt. Då kanske personen ska ha en tätare kontakt med tandvården och vi dietister bli bättre på att påtala riskerna. Ibland blir det en svår balansgång, säger Lena Ljungkrona Falk.

Lena Ljungkrona Falk från Mariestad kommer att jobba halvtid hos folktandvården under det närmaste året. Hon blir den första dietisten i folktandvården i hela landet.

– Det är konstigt att vi inte haft någon dietist tidigare. Tandvården är konservativ, men nu är vi stolta över den här lösningen som kommer att tillföra mycket, säger Lars Gahnberg, chef för den hälsoodontologiska enheten hos folktandvården.

Mer samverkan

Ljungkrona Falk betonar att dietisterna alltid varit involverade i sjukvården, men att tandvården oftast stått utanför.

– De professionella kontakter som skett mellan tandsköterskor och dietister har mer varit personliga initiativ.

Nu ska det tas ett första steg att utöka samarbetet.

Lena ska inte jobba direkt med patienter, utan bland annat sköta viss utbildning, ta fram informationsmaterial, hjälpa klinikerna att prata med patienterna samt delta i jobbet att fokusera mer på hälsa än tandvård.

Lars Gahnberg ger ett exempel:

– Vi sysslar bland annat med två stora sjukdomar hos våra patienter, tandlossning och karies. Karies är tydligt kostrelaterat och påverkas mest av hur mycket socker man stoppar i sig. En diskussion med patienten ingår i behandlingen, nu kan vi bli bättre på det.

Lena Ljungkrona Falk:

– Chips och sötdricka en farlig kombination, chipsen klibbar fast på tänderna och binder sockret. Det finns 15-20-åringar som knappt har en tand kvar. I de fallen måste tandvården ha ett samtal, och undvika pekpinnar, och mer ta reda på vad kosten fyller för funktion hos olika människor. Som dietist kan jag hjälpa till med hur man pratar kring det och stärka budskapet kring vad som är hälsosamt.

Tvärtemot

Samtidigt finns det motsägelsefulla faktorer. Många äldre får rekommendationen att äta oftare och att peta in sig lite extra socker, samtidigt som tandvården vill att människor ska äta regelbundet.

– Mycket saft och nyponsoppa kan göra att tandhälsan rasar snabbt. Då kanske personen ska ha en tätare kontakt med tandvården och vi dietister bli bättre på att påtala riskerna. Ibland blir det en svår balansgång, säger Lena Ljungkrona Falk.