02 jul 2016 06:00

02 jul 2016 06:00

Gösanappet Örlen – en fisketävling för alla

Gösanappet Örlen avgjordes i tisdags kväll med start och mål i Sånna hamn. Tävlingen hölls första gången år 2000 och arrangör var som vanligt Örlens FVOF med backning av Tibro SFK.

I år deltog 36 personer fördelade i ett dussintal båtar. Fiske med ett spö per person samt fånga så många gösar och gäddor som möjligt under tävlingstiden 18-22 är upplägget. Gädda på vågen är vanligt förkommande. Gös i fångstpåsen är däremot sällsynt.

Inför årets drabbning hade ynka halvdussinet gösar vägts in sedan 2000. Att det huserar en och annan gös i Örlen härleds till några utsättningar för åtskilliga år sedan. Fjorton deltagare vägde in fisk 2016. Två av dessa stack ut med var sin gös ur gäddträsket. Ynglingen Albin Karlsson klippte till med en 1530 grams. En nyinköpt vobbler var dräpande bete och närheten av Kopparkulla var fångstplatsen. Med ombord då linan sträcktes var pappa Niklas och farfar Kent.

Tibrobon Mikael Nilsson vägde även han in en gös, en 1,69-kilos. Tyngsta gäddfångsten drogs upp av Erik Österplan via tre gäddor med sammanlagd vikt 8,76 kilo vilket gav honom segern i årets Gösanapp. Tillställningen avslutades med korvgrillning kryddad med fiskehistorier mellan tuggorna.

Gemytligt

Gösanappet är en gemytlig tävling, ett fiske för alla åldrar. Den 18 juni trollade tibrobon Osmo Määttänen fast en 86 centimeter lång gös med vikt 5,1 kilo även den från sjön Örlen. Mesta gössjön i vår närhet är Vänern. Upp emot 150 ton gös drogs sammantaget upp ur Vänern 2015 i ryssjor, nät och på drag. Skövdebon Harald Strandh har först i år fastnat för gösen som spännande sportfisk. Harald har båten i Mariestad, vilket gör att gångtiden från hamnen till de heta göshaken i Mariestadsfjärden och utomskärs Torsö är kort.

Med en Strike Pro vobbler i beteshaken har han toppat fiskafänget med en 6,285 kilos gös som mätte 87 centimeter. Klass 8 får en viktökning denna omgång. Den 22 juni vattnade Ida Ohlin från Fröstorp en metmask i sjön Örlen med det fiskliga resultatet att en 1580 gram tung braxen inte kunde hålla mun. -Så här gick det till skriver Linus Eriksson från Malung i sin anmälan på sla.se ”Var med farfar och farmor på fiske när det plötsligt högg. Trodde inte att det var en så stor fisk som nappat på min vobbler. Var helt slut i handlederna när jag äntligen fick upp en femkilos gädda”.

Slut är även veckans omgång av Fiskeligan.

I år deltog 36 personer fördelade i ett dussintal båtar. Fiske med ett spö per person samt fånga så många gösar och gäddor som möjligt under tävlingstiden 18-22 är upplägget. Gädda på vågen är vanligt förkommande. Gös i fångstpåsen är däremot sällsynt.

Inför årets drabbning hade ynka halvdussinet gösar vägts in sedan 2000. Att det huserar en och annan gös i Örlen härleds till några utsättningar för åtskilliga år sedan. Fjorton deltagare vägde in fisk 2016. Två av dessa stack ut med var sin gös ur gäddträsket. Ynglingen Albin Karlsson klippte till med en 1530 grams. En nyinköpt vobbler var dräpande bete och närheten av Kopparkulla var fångstplatsen. Med ombord då linan sträcktes var pappa Niklas och farfar Kent.

Tibrobon Mikael Nilsson vägde även han in en gös, en 1,69-kilos. Tyngsta gäddfångsten drogs upp av Erik Österplan via tre gäddor med sammanlagd vikt 8,76 kilo vilket gav honom segern i årets Gösanapp. Tillställningen avslutades med korvgrillning kryddad med fiskehistorier mellan tuggorna.

Gemytligt

Gösanappet är en gemytlig tävling, ett fiske för alla åldrar. Den 18 juni trollade tibrobon Osmo Määttänen fast en 86 centimeter lång gös med vikt 5,1 kilo även den från sjön Örlen. Mesta gössjön i vår närhet är Vänern. Upp emot 150 ton gös drogs sammantaget upp ur Vänern 2015 i ryssjor, nät och på drag. Skövdebon Harald Strandh har först i år fastnat för gösen som spännande sportfisk. Harald har båten i Mariestad, vilket gör att gångtiden från hamnen till de heta göshaken i Mariestadsfjärden och utomskärs Torsö är kort.

Med en Strike Pro vobbler i beteshaken har han toppat fiskafänget med en 6,285 kilos gös som mätte 87 centimeter. Klass 8 får en viktökning denna omgång. Den 22 juni vattnade Ida Ohlin från Fröstorp en metmask i sjön Örlen med det fiskliga resultatet att en 1580 gram tung braxen inte kunde hålla mun. -Så här gick det till skriver Linus Eriksson från Malung i sin anmälan på sla.se ”Var med farfar och farmor på fiske när det plötsligt högg. Trodde inte att det var en så stor fisk som nappat på min vobbler. Var helt slut i handlederna när jag äntligen fick upp en femkilos gädda”.

Slut är även veckans omgång av Fiskeligan.

  • Björn Blomqvist