06 jul 2016 13:55

06 jul 2016 13:57

Friades från våldtäkt – domen överklagas

NYHETER: Misstänktes ha våldtagit barn tillsammans

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de män som åtalats för grova sexbrott mot barn, bland annat grov våldtäkt, men tingsrätten friade dem från de allvarligaste åtalspunkterna. Nu överklagar åklagaren till hovrätten och yrkar att de ska fällas.

Kammaråklagare Karin Lundström-Kron har i dagarna överklagat domen från Skaraborgs tingsrätt i det uppmärksammade målet. Två män i 35- och 55-årsåldern från norra Skaraborg, en av dem är lärare, åtalades bland annat för sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering. Men också allvarligare brott som grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.

Åklagaren hävdade att de hade våldtagit en 14-åring tillsammans. De skulle sedan var och en för sig ha utsatt barnet för våldtäkter, en av dem på ett Skövdehotell.

Männen har vidgått omständigheterna, men har förnekat brott. De har hävdat att de inte vetat att barnet varit under 15 år. Det ansåg åklagaren att de borde känt till och yrkade också på 6,5 års fängelse för den yngre mannen och 5 år för den äldre.

Men tingrätten gjorde en annan bedömning – den yngre mannen dömdes visserligen till fängelse i 1,2 år för bland annat för sexuellt övergrepp mot barn och köp av sexuell handling. Men han frikändes från våldtäktsåtalen, liksom den andre mannen. Tingsrätten ansåg inte att åklagaren hade kunnat bevisa att de visste att barnet var under 15 år.

I överklagandet till hovrätten säger åklagaren att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering. Hon anser att det är visat att männen haft i vart fall skälig anledning att anta att barnet var under 15 år och yrkar att de ska dömas för grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.

Kammaråklagare Karin Lundström-Kron har i dagarna överklagat domen från Skaraborgs tingsrätt i det uppmärksammade målet. Två män i 35- och 55-årsåldern från norra Skaraborg, en av dem är lärare, åtalades bland annat för sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering. Men också allvarligare brott som grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.

Åklagaren hävdade att de hade våldtagit en 14-åring tillsammans. De skulle sedan var och en för sig ha utsatt barnet för våldtäkter, en av dem på ett Skövdehotell.

Männen har vidgått omständigheterna, men har förnekat brott. De har hävdat att de inte vetat att barnet varit under 15 år. Det ansåg åklagaren att de borde känt till och yrkade också på 6,5 års fängelse för den yngre mannen och 5 år för den äldre.

Men tingrätten gjorde en annan bedömning – den yngre mannen dömdes visserligen till fängelse i 1,2 år för bland annat för sexuellt övergrepp mot barn och köp av sexuell handling. Men han frikändes från våldtäktsåtalen, liksom den andre mannen. Tingsrätten ansåg inte att åklagaren hade kunnat bevisa att de visste att barnet var under 15 år.

I överklagandet till hovrätten säger åklagaren att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering. Hon anser att det är visat att männen haft i vart fall skälig anledning att anta att barnet var under 15 år och yrkar att de ska dömas för grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.