01 sep 2016 06:00

01 sep 2016 06:00

Ledoperationer i Lidköping marknadsförs

SKARABORG: Måste locka patienter till Lidköping

2018 ska Skaraborgs sjukhus göra 1 500 ledoperationer och nu inleds marknadsföringen för att få patienter att komma till Skaraborg.

Förra året gjordes cirka 1 000 höft- och knäledsoperationer på Skaraborgs sjukhus. 2018 ska antalet vara 1 500 vilket innebär att runt 500 ”externa” patienter ska leta sig till Lidköping, där de flesta planerade operationerna ska utföras.

Ökningen ingår i den regionala produktionsplaneringen, men för att det inte ska stå tomma platser krävs det att patienter från andra delar av regionen opereras i Skaraborg.

– Vi har jobbat med de praktiska delarna, så att bland annat ortopeden, operation, rehab, sjukgymnaster och mottagning klarar den ökade volymen. Nu klarar vi den, säger utvecklingschef Annika Larsson.

Nästa fas blir att få patienter att åka till Skaraborg.

– Vi kan förstå att många från Göteborg inte vill åka tre gånger till Lidköping, men vi funderar på att ha en mobil mottagning i Göteborg, sköta vissa saker via nätet eller komprimera det till ett besök i Lidköping innan själva operationen. Samtidigt måste remissgången redas ut och vad händer om det blir komplikationer. Allt måste lösas, säger Annika Larsson.

Hon betonar att Lidköpings ledplastiker bedöms tillhöra de bästa l landet. Nu kommer det satsas 200 000 kronor, av regionala pengar, för att marknadsföra operationer i Skaraborg:

– Vi har börjat göra en film, som patienter ska titta på. De ska tycka att det känns bra att åka hit och operera. Samtidigt måste vi ha intern information och ta fram trycksaker.

2,5 miljoner

Totalt beräknas uppstartskostnaderna, inklusive projektledning, processutveckling, forskningssjuksköterska, utbildning och varumärkesutveckling, till 2,5 miljoner, men Skas hoppas att regionen står för de pengarna.

– Det är ju ett regionalt uppdrag, vi behöver stöd för vi gör ju det här gemensamt, säger Annika Larsson.

– Samtidigt kommer vi att operera mycket, vilket är perfekt för studenter. Vi kommer även att ha en massa forskningsprojekt.

Förra året gjordes cirka 1 000 höft- och knäledsoperationer på Skaraborgs sjukhus. 2018 ska antalet vara 1 500 vilket innebär att runt 500 ”externa” patienter ska leta sig till Lidköping, där de flesta planerade operationerna ska utföras.

Ökningen ingår i den regionala produktionsplaneringen, men för att det inte ska stå tomma platser krävs det att patienter från andra delar av regionen opereras i Skaraborg.

– Vi har jobbat med de praktiska delarna, så att bland annat ortopeden, operation, rehab, sjukgymnaster och mottagning klarar den ökade volymen. Nu klarar vi den, säger utvecklingschef Annika Larsson.

Nästa fas blir att få patienter att åka till Skaraborg.

– Vi kan förstå att många från Göteborg inte vill åka tre gånger till Lidköping, men vi funderar på att ha en mobil mottagning i Göteborg, sköta vissa saker via nätet eller komprimera det till ett besök i Lidköping innan själva operationen. Samtidigt måste remissgången redas ut och vad händer om det blir komplikationer. Allt måste lösas, säger Annika Larsson.

Hon betonar att Lidköpings ledplastiker bedöms tillhöra de bästa l landet. Nu kommer det satsas 200 000 kronor, av regionala pengar, för att marknadsföra operationer i Skaraborg:

– Vi har börjat göra en film, som patienter ska titta på. De ska tycka att det känns bra att åka hit och operera. Samtidigt måste vi ha intern information och ta fram trycksaker.

2,5 miljoner

Totalt beräknas uppstartskostnaderna, inklusive projektledning, processutveckling, forskningssjuksköterska, utbildning och varumärkesutveckling, till 2,5 miljoner, men Skas hoppas att regionen står för de pengarna.

– Det är ju ett regionalt uppdrag, vi behöver stöd för vi gör ju det här gemensamt, säger Annika Larsson.

– Samtidigt kommer vi att operera mycket, vilket är perfekt för studenter. Vi kommer även att ha en massa forskningsprojekt.