03 okt 2016 14:46

03 okt 2016 14:46

Snabb hjälp vid hjärtstopp

REGIONEN: Sms-livräddare införs i regionen

Vid ett oväntat hjärtstopp kan hjälpen bara vara ett sms-meddelande bort.

Under måndagen inleddes projektet sms-livräddare i Västra Götaland.

Idén är enkel. Om SOS Alarm får larm om att någon drabbats av misstänkt hjärtstopp larmas ambulansen och räddningstjänsten. Dessutom går det ett sms-meddelande till alla som anmält sig till projektet sms livräddare, och som befinner sig maximalt 1 000 meter från händelsen. De som får meddelandet ska antingen ta sig till den som drabbats så snabbt som möjligt eller hämta den närmaste hjärtstartaren.

Positionen för hjärtstoppet och närmaste hjärtstartare visas på en karta. Tjänsten är i gång 07-23 varje dag,

Projektet finns sedan några år i Stockholm och från och med måndagen finns det även i Västra Götaland. De som vill vara med och få sms-meddelandena ska vara minst 18 år och ha genomgått en hjärt-lungräddningsutbildning (HLR).

– Vi vill att så många som anmäler sig, redan nu är 5 000 anmälda. Projektet är ett komplement till räddningstjänsten och ambulansen, säger Karin Frisén-Kollberg vid HLR-funktionen på Skaraborgs sjukhus.

Anmälan sker via appen sms-livräddare eller projektets hemsida.

Idén är enkel. Om SOS Alarm får larm om att någon drabbats av misstänkt hjärtstopp larmas ambulansen och räddningstjänsten. Dessutom går det ett sms-meddelande till alla som anmält sig till projektet sms livräddare, och som befinner sig maximalt 1 000 meter från händelsen. De som får meddelandet ska antingen ta sig till den som drabbats så snabbt som möjligt eller hämta den närmaste hjärtstartaren.

Positionen för hjärtstoppet och närmaste hjärtstartare visas på en karta. Tjänsten är i gång 07-23 varje dag,

Projektet finns sedan några år i Stockholm och från och med måndagen finns det även i Västra Götaland. De som vill vara med och få sms-meddelandena ska vara minst 18 år och ha genomgått en hjärt-lungräddningsutbildning (HLR).

– Vi vill att så många som anmäler sig, redan nu är 5 000 anmälda. Projektet är ett komplement till räddningstjänsten och ambulansen, säger Karin Frisén-Kollberg vid HLR-funktionen på Skaraborgs sjukhus.

Anmälan sker via appen sms-livräddare eller projektets hemsida.