04 okt 2016 15:40

04 okt 2016 15:50

Rekordmånga fåglar

HORNBORGA: "Det är unikt"

Det är rekordmånga fåglar i Hornborgasjön, under septemberräkningen noterades drygt 58 000 fåglar. ”Det är unikt”, säger Kent-Ove Hvass.

Hornborgasjöns fältstation, som är en del av Västergötlands Ornitologiska förening, räknade simfåglar under september. Det sker varje månad under hösten och då räknas alla fåglar i sjöområdet. Under september noterades 58 000 fåglar och det är rekord. Till det kommer alla tranor som övernattar i sjön.

Några noteringar: 18 200 krickor, 10 800 bläsänder, 6 900 gräsänder, 9 200 grågäss och 740 stjärtänder räknades liksom, bland annat, 42 havsörnar men också andra rovfåglar som röd glada, blå- och brun kärrhök och pilgrimsfalk. Den sällsynta ägretthägern syntes också.

– Den är verkligen en raritet som är riktigt sällsynt, men en fågel som ökar hela tiden, vi hade nog tio stycken när vi räknade, säger Kent-Ove Hvass.

Även ett stort antal vadarfåglar noterades, där dominerade tofsvipa med cirka 1900 stycken.

Gynnsamt väder

Hvass säger att det är flera omständigheter som gör att det är väldigt bra för många fåglar vid Hornborgasjön.

– Framför allt det torra vädret gör att vattennivån i Hornborgasjön är väldigt låg och det gör att det gynnar det vi kallar simänder och även sådana fåglar som lever av fisk. så det är framför allt det som orsakar det här. Jag tror aldrig det har varit så mycket fåglar någon gång i någon sjö i Sverige någonsin som det är i Hornborgasjön just nu. Det är unikt alltså, säger Kent-Ove Hvass.

Hornborgasjöns fältstation, som är en del av Västergötlands Ornitologiska förening, räknade simfåglar under september. Det sker varje månad under hösten och då räknas alla fåglar i sjöområdet. Under september noterades 58 000 fåglar och det är rekord. Till det kommer alla tranor som övernattar i sjön.

Några noteringar: 18 200 krickor, 10 800 bläsänder, 6 900 gräsänder, 9 200 grågäss och 740 stjärtänder räknades liksom, bland annat, 42 havsörnar men också andra rovfåglar som röd glada, blå- och brun kärrhök och pilgrimsfalk. Den sällsynta ägretthägern syntes också.

– Den är verkligen en raritet som är riktigt sällsynt, men en fågel som ökar hela tiden, vi hade nog tio stycken när vi räknade, säger Kent-Ove Hvass.

Även ett stort antal vadarfåglar noterades, där dominerade tofsvipa med cirka 1900 stycken.

Gynnsamt väder

Hvass säger att det är flera omständigheter som gör att det är väldigt bra för många fåglar vid Hornborgasjön.

– Framför allt det torra vädret gör att vattennivån i Hornborgasjön är väldigt låg och det gör att det gynnar det vi kallar simänder och även sådana fåglar som lever av fisk. så det är framför allt det som orsakar det här. Jag tror aldrig det har varit så mycket fåglar någon gång i någon sjö i Sverige någonsin som det är i Hornborgasjön just nu. Det är unikt alltså, säger Kent-Ove Hvass.