29 dec 2016 16:30

29 dec 2016 16:30

Utdömd fullmäktigesal

VÄSTRA GÖTALAND: Regionen på jakt efter ny lokal

Sessionssalen i Vänersborgs kommunhus har dömts ut och regionfullmäktige står utan möteslokal.
– Nästa möte kommer att bli av. Var återstår att se, säger Magnus Berntsson (KD), andra vice ordförande för fullmäktige.

Beskedet om att sessionssalen, där regionfullmäktige har hyrt in sig för sina möten, har dömts ut på grund av bland annat mögel kom som en överraskning för regionen. Just nu verkar en rivning av salen vara det bästa alternativet.

– Vi visste att kommunhusets kontor renoveras, men inte att det var så illa med sessionssalen. Självklart är det tråkigt, i synnerhet som lokalen gjorts i ordning med bland annat digitalt voteringssystem och en omfattande tillgänglighetsanpassning, säger Berntsson.

Effekten blir att regionfullmäktige står utan lokal. Nästa möte sker den 31 januari och det är inte tal om att ställa in.

Magnus Berntsson betonar att sonderingar pågår.

– Vi har träffat Vänersborgs kommun flera gånger för att se vad det finns för lokaler. Vi har fått fram en kravlista på vad som krävs för att kunna hålla ett fullmäktigemöte. Det är ju 149 ledamöter samt ersättare. Det behövs mikrofoner på varje plats och vi behöver även grupprum i anknytning till sessionssalen.

Kan möten hamna i Skaraborg?

– Blir det en ambulerande verksamhet kan det mycket väl bli så. Men vi tittar på helheten, och ska se vilka möjligheter som finns.

Innan regionsammanslagningen höll landstingsfullmäktige i Skaraborg sina möten i regionsalen i gamla landstingshuset på Drottninggatan i Mariestad. Där finns det 108 platser med pulpeter.

Skövdepolitikern Conny Brännberg (KD), ersättare i regionstyrelsen, vill inte spekulera men konstaterar att det skulle kunna vara ett alternativ.

– Valhall och teatern i Skövde, teatern i Falköping, konserthuset i Vara samt arenorna i Skövde och Lidköping är andra tänkbara ställen. Sett till den inomregionala balansen skulle det vara intressant att flytta runt fullmäktige, men praktiskt sett skulle det enklaste stället vara Svenska Mässan i Göteborg. Där finns det allt och kommunikationsmässigt är det väldigt bra, i synnerhet som vi antagit en resepolicy att vi ska åka kollektivt, säger Conny Brännberg och tillägger:

– Men främst är det upp till Vänersborgs kommun att visa att de är måna om att ha oss kvar.

Beskedet om att sessionssalen, där regionfullmäktige har hyrt in sig för sina möten, har dömts ut på grund av bland annat mögel kom som en överraskning för regionen. Just nu verkar en rivning av salen vara det bästa alternativet.

– Vi visste att kommunhusets kontor renoveras, men inte att det var så illa med sessionssalen. Självklart är det tråkigt, i synnerhet som lokalen gjorts i ordning med bland annat digitalt voteringssystem och en omfattande tillgänglighetsanpassning, säger Berntsson.

Effekten blir att regionfullmäktige står utan lokal. Nästa möte sker den 31 januari och det är inte tal om att ställa in.

Magnus Berntsson betonar att sonderingar pågår.

– Vi har träffat Vänersborgs kommun flera gånger för att se vad det finns för lokaler. Vi har fått fram en kravlista på vad som krävs för att kunna hålla ett fullmäktigemöte. Det är ju 149 ledamöter samt ersättare. Det behövs mikrofoner på varje plats och vi behöver även grupprum i anknytning till sessionssalen.

Kan möten hamna i Skaraborg?

– Blir det en ambulerande verksamhet kan det mycket väl bli så. Men vi tittar på helheten, och ska se vilka möjligheter som finns.

Innan regionsammanslagningen höll landstingsfullmäktige i Skaraborg sina möten i regionsalen i gamla landstingshuset på Drottninggatan i Mariestad. Där finns det 108 platser med pulpeter.

Skövdepolitikern Conny Brännberg (KD), ersättare i regionstyrelsen, vill inte spekulera men konstaterar att det skulle kunna vara ett alternativ.

– Valhall och teatern i Skövde, teatern i Falköping, konserthuset i Vara samt arenorna i Skövde och Lidköping är andra tänkbara ställen. Sett till den inomregionala balansen skulle det vara intressant att flytta runt fullmäktige, men praktiskt sett skulle det enklaste stället vara Svenska Mässan i Göteborg. Där finns det allt och kommunikationsmässigt är det väldigt bra, i synnerhet som vi antagit en resepolicy att vi ska åka kollektivt, säger Conny Brännberg och tillägger:

– Men främst är det upp till Vänersborgs kommun att visa att de är måna om att ha oss kvar.