De visar upp sitt drömhus i SVT

SKARABORG

Fårhuset blev till ett drömhus för Ewa och Börje Falemo. På måndag skildras deras resa i SVT:s Husdrömmar.
– Det känns inspirerande att se, säger Börje till SLA.

I söder syns Mösseberg och i norr Kinnekulle. Några hundra meter nedanför huset ligger Hornborgasjön. Det är nästan tio grader varmt, solen skiner från en klarblå himmel och utsikten är enastående. Paret Falemo sålde husen i Skara och vid kusten och satsade 2,2 miljoner kronor på ett fårhus från 2008 och fem hektar mark på Billingens västra sluttning.

– När vi köpte det började vi att skotta ut ströbädd. Huset är egentligen två – med en passage för bil eller traktor i mitten, berättar Börje.

De började ombyggnationen den första april förra året och kunde flytta in i mitten av september.

– Invändigt är vi helt klara, men utvändigt kan det tänkas bli lite annorlunda.

Växthus

Bland annat är ett växthus i söderläge på gång. När paret köpte huset tyckte en kompis att de skulle höra av sig till Husdrömmar.

– Då skickade jag ett mejl och berättade vad vi skulle göra – sen hörde vi ingenting, berättar Ewa. Men efter att säsongen förra året tog slut hörde de av sig till oss.

En torsdagskväll i maj ringde produktionsbolaget – i början av nästa vecka dök de upp med kamerorna. Annars brukar de träffa familjerna först – men det hanns inte med nu.

Skövde-Gert

Programmet leds av Pernilla Månsson Colt. Som expert har hon med sig den Skövdebördige stjärnarkitekten Gert Wingårdh.

– Det var trevligt att ha dem här. Jag och Gert gick på Chalmers samtidigt – så det blev några ryggdunkningar, säger Börje och skrattar.

Arkitekter

Husdrömmar är ett program som inte bara handlar om spishällar, fondtapeter och Bruno Mathsson-fåtöljer. I programmet berättar man om husägarnas livsöden. Ofta är det sjukdomar, skilsmässor och annat elände. Ett nytt hus eller en stor renovering kan innebära många beslut, mycket ansvar och kanske också en pressad ekonomi.

– Det var minst lika intresserade av oss. Att bygga ett hus är ofta väldigt omfattande, det kan gå snett och bli för dyrt och man förtar sig, säger Ewa och fortsätter:

– Folk drabbas av olika saker under livet. Sen tänker jag att det i en del relationer inte är så bra, man kanske skaffar sig ett tredje barn eller så får man för sig att bygga ett nytt hus. Det brukar inte bli så bra något av det.

Att Ewa jobbar som inredningsarkitekt och att Börje är husarkitekt är naturligtvis ingen nackdel när man ger sig in i ett stort husprojekt.

– Vi har igen att vi jobbar med det här båda två, så vi visste vad vi gav oss in på och vad som kan gå snett.

Paret har en budget på 3,5 miljoner kronor som de ser ut att hålla.

– Jag har haft möjligheten att vara här ute nästan varenda dag under byggets gång, säger Börje. Man hinner städa undan och jag har också kunnat se till att leveranserna kommer i rätt tid. Det tror jag strular mest för dem som bygger – att dörrarna kommer tre veckor senare och de andra inte kan göra färdigt sitt.

Inte skärrade

På måndagskvällen kommer paret sjunka ner i tv-fåtöljerna och i lugn och ro titta på Husdrömmar.

– Vi har fått se avsnittet, så vi sitter inte där helskärrade, säger Börje

Ewa passar också på att berömma inspelningsteamet som fick paret att slappna av.

– De puffade upp kuddarna i sängen – och det gjorde ingenting eftersom de var så proffsiga.

18 feb 2017 06:00

18 feb 2017 06:00