10 mar 2017 11:44

10 mar 2017 11:44

Fortsatt häktad för barnvåldtäkter

NYHETER: Förstärkta misstankar

Misstankarna mot den man som är häktad sedan i december för flera fall av barnvåldtäkter har förstärkts enligt åklagaren. På fredagen begärde åklagaren och fick förlängd åtalstid eftersom utredningen inte är klar.

Mannen, hemmahörande på en ort i Skaraborg, anhölls först i sin frånvaro. Anhållningsbeslutet kunde sedan verkställas ett par dagar senare och han häktades i början av december. Han häktades misstänkt för att under en tioårsperiod ha utsatt två barn för våldtäkter. Brottstiden anges till och med 2016 i ett av fallen, ett år tidigare i det andra. De brotten ska ha skett på en ort i Skaraborg.

Ytterligare barn

Mannen har omhäktats vid ett par tillfällen då förundersökningen inte har varit klar.

Senare har det tillkommit ytterligare en målsägande, ett barn. Även i det fallet handlar det om våldtäkt mot barn, här har åklagaren angett brottstiden till fyra år.

Mannens offentlige försvarare, advokat Sofie Jeppsson, har tidigare sagt till SLA att han förnekar samtliga gärningar.

Förstärka misstankar

Men när kammaråklagare Carina Gustafsson på fredagen begärde förlängd åtalstid med två veckor – och dessutom aviserar att det kan bli aktuellt med ytterligare en begäran om förlängning innan åtal kan väckas – säger hon till tingsrätten att misstankarna mot mannen har förstärkts. Men eftersom förundersökningen är mycket omfattande och inte klar, behövs mer tid bland annat med den kartläggning som syftar till att tidsbestämma händelser.

Enligt åklagaren har det kommit resultat från nationellt forensiskt centrum, NFC, och man inväntar protokoll från IT-undersökningen. Man har också planerat in fler förhör med den misstänkte.

Mannen gick med på förlängningen utan att omhäktningsförhandling behövde hållas.

Mannen, hemmahörande på en ort i Skaraborg, anhölls först i sin frånvaro. Anhållningsbeslutet kunde sedan verkställas ett par dagar senare och han häktades i början av december. Han häktades misstänkt för att under en tioårsperiod ha utsatt två barn för våldtäkter. Brottstiden anges till och med 2016 i ett av fallen, ett år tidigare i det andra. De brotten ska ha skett på en ort i Skaraborg.

Ytterligare barn

Mannen har omhäktats vid ett par tillfällen då förundersökningen inte har varit klar.

Senare har det tillkommit ytterligare en målsägande, ett barn. Även i det fallet handlar det om våldtäkt mot barn, här har åklagaren angett brottstiden till fyra år.

Mannens offentlige försvarare, advokat Sofie Jeppsson, har tidigare sagt till SLA att han förnekar samtliga gärningar.

Förstärka misstankar

Men när kammaråklagare Carina Gustafsson på fredagen begärde förlängd åtalstid med två veckor – och dessutom aviserar att det kan bli aktuellt med ytterligare en begäran om förlängning innan åtal kan väckas – säger hon till tingsrätten att misstankarna mot mannen har förstärkts. Men eftersom förundersökningen är mycket omfattande och inte klar, behövs mer tid bland annat med den kartläggning som syftar till att tidsbestämma händelser.

Enligt åklagaren har det kommit resultat från nationellt forensiskt centrum, NFC, och man inväntar protokoll från IT-undersökningen. Man har också planerat in fler förhör med den misstänkte.

Mannen gick med på förlängningen utan att omhäktningsförhandling behövde hållas.