14 mar 2017 13:17

14 mar 2017 13:17

(S) kräver fler vårdplatser genast

SKARABORG: Socialdemokraterna kritiska i ny rapport”det är inte acceptabelt”

Över 400 vårdplatser har försvunnit i regionen de senaste tre åren, något som har lett till fler överbeläggningar och vårdskador. Det menar Socialdemokraterna som i en ny kritisk rapport omgående vill se en gemensam strategi i länet.

Enligt ett pressmeddelande från Socialdemokraterna har antalet vårdplatser för kroppsliga sjukdomar minskat från 3 400 i januari 2014 till 2 978 i januari i år.

– Det känns fullständigt barockt att sjukvården minskar när befolkningen ökar. Den moderatledda majoriteten i regionen måste ta ansvar och säkerställa att det finns tillräckligt med vårdplatser och att vi har en vettig arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Skövdepolitikern Johan Ask (S), vice ordförande i SkaS styrelse.

29 färre på SkaS

För Skaraborgs sjukhus handlar det om 29 färre platser under åren, till skillnad från Sahlgrenska i Göteborg där det minskat med 223 platser. Detta samtidigt som befolkningen i Göteborg har ökat med 25 000 personer på tre år. Enligt rapporten leder platsbristen och överbeläggningarna tillatt risken för vårdskador ökar markant, i fjol hade regionen en andel vårdskador på 6,4 procent medan riksgenomsnittet ligger en procent högre.

– Vi är en region och minskningen i Göteborg gör att trycket ökar i Skaraborg, det berör hela regionen. Överbeläggningar leder till högre risk för vårdskador och en tuffare arbetssituation för medarbetarna, konstaterar Johan Ask.

Gemensam strategi

Socialdemokraterna menar att en gemensam vårdplatsstrategi omgående krävs för hela Västra Götalandsregionen. Förutom strategi vill partiet även se ett handslag mellan kommuner och region för att få en tryggare vårdplanering.

Partiet lade förslaget i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i början av februari, men frågan har bordlagts vid de tre efterföljande mötena.

Frågan kan avgöras på torsdag, då nytt möte hålls i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Enligt ett pressmeddelande från Socialdemokraterna har antalet vårdplatser för kroppsliga sjukdomar minskat från 3 400 i januari 2014 till 2 978 i januari i år.

– Det känns fullständigt barockt att sjukvården minskar när befolkningen ökar. Den moderatledda majoriteten i regionen måste ta ansvar och säkerställa att det finns tillräckligt med vårdplatser och att vi har en vettig arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Skövdepolitikern Johan Ask (S), vice ordförande i SkaS styrelse.

29 färre på SkaS

För Skaraborgs sjukhus handlar det om 29 färre platser under åren, till skillnad från Sahlgrenska i Göteborg där det minskat med 223 platser. Detta samtidigt som befolkningen i Göteborg har ökat med 25 000 personer på tre år. Enligt rapporten leder platsbristen och överbeläggningarna tillatt risken för vårdskador ökar markant, i fjol hade regionen en andel vårdskador på 6,4 procent medan riksgenomsnittet ligger en procent högre.

– Vi är en region och minskningen i Göteborg gör att trycket ökar i Skaraborg, det berör hela regionen. Överbeläggningar leder till högre risk för vårdskador och en tuffare arbetssituation för medarbetarna, konstaterar Johan Ask.

Gemensam strategi

Socialdemokraterna menar att en gemensam vårdplatsstrategi omgående krävs för hela Västra Götalandsregionen. Förutom strategi vill partiet även se ett handslag mellan kommuner och region för att få en tryggare vårdplanering.

Partiet lade förslaget i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i början av februari, men frågan har bordlagts vid de tre efterföljande mötena.

Frågan kan avgöras på torsdag, då nytt möte hålls i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

  • Christoffer Tuulik