De får ta emot flest flyktingar i år

SKARABORG: Så fördelas flyktingarna av Länsstyrelsen till Skaraborgskommunerna i år

I år har Skaraborg anvisats 251 flyktingar av Länsstyrelsen. Med 22 nyanlända är det Hjo kommun som kommer ta emot flest i förhållande till befolkningsmängden tätt följt av Mariestad och Skövde.

Länsstyrelsen har i dagarna beslutat hur många flyktingar som de svenska kommunerna ska ta emot under året. Sammanlagt har Västra Götalands län anvisats 3 760 flyktingar med permanent uppehållstillstånd 2017, av dem väntas 251 personer anlända till Skaraborg under året.

Flest till Hjo

Med 22 personer har Hjo kommun i år tilldelats flest i förhållande till befolkningsmängden bland Skaraborgskommunerna. Tätt följt av Mariestad som blivit anvisade 55 personer och Skövde som intar tredjeplatsen med 120 personer. I Hjo kommuns fall tilldelades de lika många i fjol och ville enligt Länsstyrelsen kvarstå med samma antal.

Det är Länsstyrelsen som med hjälp av den nya bosättningslagen beslutar om hur många flyktingar varje kommun ska ta emot. Det är också dem som får lösa boende för de personer man har anvisats.

– Vi utgår från förutsättningarna på arbetsmarknaden, hur stor befolkningen är och hur många flyktingar kommunen tagit emot tidigare, säger samordnaren Oskar Johansson vid Länsstyrelsen i Västra Götlands län.

Hur har reaktionerna från kommunerna varit?

– Många kommuner har uppskattat att de tilldelats ett lägre antal än tidigare år på grund av bostadskrisen.

  • Christoffer Tuulik

De tar emot flest

1) Hjo: 22

2) Mariestad: 55

3) Skövde: 120

4) Karlsborg: 7

5) Gullspång: 10

6) Töreboda: 7

7) Falköping: 23

8) Tibro: 7

Totalt i Västra

Götalands län: 3760

Källa: Länsstyrelsen

20 mar 2017 17:18

20 mar 2017 17:18