12 apr 2017 11:17

12 apr 2017 11:17

Körkortslös orsakade dödsolycka – åtalas igen

NYHETER: Misstänks ha vållat en ung kvinnas död

38-åringen orsakade en ung kvinnas död när han för ett år sedan drogpåverkad och utan körkort kraschade en stulen bil. Men innan rättegången om dödsolyckan ens har genomförts åtalas han återigen för grov olovlig körning.

För nästan exakt ett år sedan, den 18 april 2016, dog en ung kvinna i en våldsam kollision på länsväg 195 vid infarten till Almnäs bruk utanför Hjo. Hon var på väg till jobbet i sin bil när hon mötte den 38-årige amfetaminpåverkade mannen. Han kom i hög hastighet i fel körfält och krockade med den unga kvinnan som avled.

Åtalades i höstas

Utredningen om dödsolyckan tog lång tid och först sent i höstas kom åtalet. 38-åringen åtalades misstänkt för grovt vållande till annans död, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Åklagaren Johan Stenberg ansåg att han hade brustit i omsorg och varsamhet då han i hög hastighet och i motgående körfält har orsakat kollisionen. ”Gärningen är att bedöma som grov eftersom körningen av bilen skett på sätt som innefattar ett medvetet risktagande av allvarligt slag och XX, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, varit påverkad av narkotika”.

Redan dagen innan dödsolyckan inleddes en dramatisk händelsekedja. Då stal han varor i en Törebodabutik och slog och sparkade personalen. På natten stal han i Skövde den bil som han körde vid dödsolyckan. Han åtalades också för dessa händelser – rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel,

Tidigare dömd

Mannen saknar körkort och har flera gånger tidigare lagförts för rattfylleri och olovliga körningar – trots det körde han bil och orsakade en dödsolycka. I åtalet rubriceras gärningen som grov olovlig körning. Men innan rättegången om olyckan ens har genomförts – den hålls i nästa vecka – har mannen nu återigen åtalats misstänkt för grov olovlig körning.

”Inte bra”

– Det är givetvis inte bra. Det visar ju att han fortsätter att köra bil och jag tror att det också är något som tingsrätten kommer att beakta, säger Johan Stenberg.

På frågan om det finns några möjligheter att stoppa en person som om och om igen kör bil utan körkort och som dessutom misstänks för att drogpåverkad ha orsakat dödsolycka, svarar Stenberg.

– Det skulle ju varit om han hade begärts häktad efter olyckan. Jag hade inte ärendet då, men tror knappast att tingsrätten hade ansett att det fanns skäl för häktning.

För nästan exakt ett år sedan, den 18 april 2016, dog en ung kvinna i en våldsam kollision på länsväg 195 vid infarten till Almnäs bruk utanför Hjo. Hon var på väg till jobbet i sin bil när hon mötte den 38-årige amfetaminpåverkade mannen. Han kom i hög hastighet i fel körfält och krockade med den unga kvinnan som avled.

Åtalades i höstas

Utredningen om dödsolyckan tog lång tid och först sent i höstas kom åtalet. 38-åringen åtalades misstänkt för grovt vållande till annans död, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Åklagaren Johan Stenberg ansåg att han hade brustit i omsorg och varsamhet då han i hög hastighet och i motgående körfält har orsakat kollisionen. ”Gärningen är att bedöma som grov eftersom körningen av bilen skett på sätt som innefattar ett medvetet risktagande av allvarligt slag och XX, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, varit påverkad av narkotika”.

Redan dagen innan dödsolyckan inleddes en dramatisk händelsekedja. Då stal han varor i en Törebodabutik och slog och sparkade personalen. På natten stal han i Skövde den bil som han körde vid dödsolyckan. Han åtalades också för dessa händelser – rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel,

Tidigare dömd

Mannen saknar körkort och har flera gånger tidigare lagförts för rattfylleri och olovliga körningar – trots det körde han bil och orsakade en dödsolycka. I åtalet rubriceras gärningen som grov olovlig körning. Men innan rättegången om olyckan ens har genomförts – den hålls i nästa vecka – har mannen nu återigen åtalats misstänkt för grov olovlig körning.

”Inte bra”

– Det är givetvis inte bra. Det visar ju att han fortsätter att köra bil och jag tror att det också är något som tingsrätten kommer att beakta, säger Johan Stenberg.

På frågan om det finns några möjligheter att stoppa en person som om och om igen kör bil utan körkort och som dessutom misstänks för att drogpåverkad ha orsakat dödsolycka, svarar Stenberg.

– Det skulle ju varit om han hade begärts häktad efter olyckan. Jag hade inte ärendet då, men tror knappast att tingsrätten hade ansett att det fanns skäl för häktning.