02 jun 2017 18:56

02 jun 2017 18:56

Kulturväg invigdes

SKÖVDE: Sju mil av sevärdheter på Kulturväg Skaraborg

Kulturväg Skaraborg kallas de sju mil landsväg som ringlar sig fram mellan olika sevärdheter och platser. Turistvägen invigdes med bandknytning av kommunalråden för de tre kommuner som står bakom satsningen.

I Skaraborg finns det gott om intressanta platser och sevärdheter. Nu har de tre kommunerna Skövde, Skara och Falköping slagit ihop sina påsar för att marknadsföra platserna i den gemensamma satsningen Kulturväg Skaraborg.

Tidan

Kulturvägen sträcker sig från Tidan där en sevärdhet är den täckta bron i Vaholm. Färden går sedan utmed den natursköna vägen genom Valle, och vidare mot Varnhem med klosterkyrkan.

Ekornavallen och Hornborgasjön är andra givna platser. Slutligen når man Karleby med sina gånggrifter och sista stoppet på sjumilaresan är segelflygmuseet på Ålleberg. Vägsträckningen är markerad med den nationella bruna skylten med blommotiv som markerar sevärdheter.

– Det är så vackert utmed de här vägarna, och det är bra att kulturvägen sträcker sig utmed rätt sida om berget, sa kommunalrådet Katarina Jonsson.

Infotavlor

Åtta informationstavlor är utplacerade på vissa ställen utmed vägen, exempelvis i Varnhem och Öglunda. Totalt är det 39 sevärda platser som är utmärkta, bland annat Linnés bokar och Binnebergs tingshus. Man kan även ladda ner en app som beskriver de olika sevärdheterna.

– Men om efterfrågan blir stor för en karta eller broschyr kanske vi tar fram en sådan, säger Jessica Bergstrand på Next Skövde

Under fredagen samlades kommunalråden i Varnhem för att symboliskt knyta ihop sin turistsatsning. En som jobbat länge med projektet är Helena Dahlström och hon var glad över att det nu är rott i hamn.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström menar att samarbetet mellan kommunerna är viktigt för turismen.

– Turister och besökare känner inga kommungränser, säger han.

De tre kommunerna har bidragit med 350 000 kronor vardera till turistsatsningen.

I Skaraborg finns det gott om intressanta platser och sevärdheter. Nu har de tre kommunerna Skövde, Skara och Falköping slagit ihop sina påsar för att marknadsföra platserna i den gemensamma satsningen Kulturväg Skaraborg.

Tidan

Kulturvägen sträcker sig från Tidan där en sevärdhet är den täckta bron i Vaholm. Färden går sedan utmed den natursköna vägen genom Valle, och vidare mot Varnhem med klosterkyrkan.

Ekornavallen och Hornborgasjön är andra givna platser. Slutligen når man Karleby med sina gånggrifter och sista stoppet på sjumilaresan är segelflygmuseet på Ålleberg. Vägsträckningen är markerad med den nationella bruna skylten med blommotiv som markerar sevärdheter.

– Det är så vackert utmed de här vägarna, och det är bra att kulturvägen sträcker sig utmed rätt sida om berget, sa kommunalrådet Katarina Jonsson.

Infotavlor

Åtta informationstavlor är utplacerade på vissa ställen utmed vägen, exempelvis i Varnhem och Öglunda. Totalt är det 39 sevärda platser som är utmärkta, bland annat Linnés bokar och Binnebergs tingshus. Man kan även ladda ner en app som beskriver de olika sevärdheterna.

– Men om efterfrågan blir stor för en karta eller broschyr kanske vi tar fram en sådan, säger Jessica Bergstrand på Next Skövde

Under fredagen samlades kommunalråden i Varnhem för att symboliskt knyta ihop sin turistsatsning. En som jobbat länge med projektet är Helena Dahlström och hon var glad över att det nu är rott i hamn.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström menar att samarbetet mellan kommunerna är viktigt för turismen.

– Turister och besökare känner inga kommungränser, säger han.

De tre kommunerna har bidragit med 350 000 kronor vardera till turistsatsningen.