15 jun 2017 06:00

15 jun 2017 14:28

Eko-drift kan ge ökad lönsamhet

SKARABORG: LRF-rapport om ekologisk omställning

Marknadens efterfrågan på allt fler ekologiska produkter kan innebära högre lönsamhet för de lantbrukare som ställer om sin produktion.
– Möjligheterna är stora men det krävs ett noggrant arbete, säger LRF-konsulten Jan Lagerroth.

I en ny rapport som släpps under fredagen belyser LRF Konsult skillnaderna mellan ekologisk och konventionell produktion inom mjölk, nöt och växtodling.

När det gäller åkermark visar ny statistik från Jordbruksverket att 29 procent av den totala åkermarksarealen i Skövde kommun just nu odlas med ekologisk produktion, vilket är mer än dubbelt så mycket jämfört med riket i genomsnitt.

Högst andel hektar som odlas ekologiskt i Skaraborg har Töreboda (36 procent) och Mariestad (37) före Hjo (31). Lägst andel har Grästorp (7), Essunga (13) och Lidköping (13).

Balans

– Som konventionell växtodlare ska man vara effektiv och ha bra flöden och logistik och kan använda sig av gödning och besprutning. Som ekologisk odlare handlar det mer om själva odlingen och produktionen, för att få en lyckad skörd och en bra balans mellan vall och spannmål i växtföljden, säger Jan Lagerroth på LRF Konsult i Skara.

För vanliga mjölkbönder har de låga inlämningspriserna varit ett gissel under en lång period. För ekologiska mjölkgårdar är situationen annorlunda då efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter bara ökar, och LRF-rapporten visar att större ekologiska mjölkgårdar – trots högre kostnader – har både högre omsättning och bättre lönsamhet än motsvarande konventionella.

– Det krävs en hel del planering, struktur och arbete för att nå dit. Sedan är det inte alla mjölkgårdar som kan ställa om hur som helst. Det krävs mer bete och större areal för vallfoder, och det kan vara ett hinder om de förutsättningarna saknas.

I en ny rapport som släpps under fredagen belyser LRF Konsult skillnaderna mellan ekologisk och konventionell produktion inom mjölk, nöt och växtodling.

När det gäller åkermark visar ny statistik från Jordbruksverket att 29 procent av den totala åkermarksarealen i Skövde kommun just nu odlas med ekologisk produktion, vilket är mer än dubbelt så mycket jämfört med riket i genomsnitt.

Högst andel hektar som odlas ekologiskt i Skaraborg har Töreboda (36 procent) och Mariestad (37) före Hjo (31). Lägst andel har Grästorp (7), Essunga (13) och Lidköping (13).

Balans

– Som konventionell växtodlare ska man vara effektiv och ha bra flöden och logistik och kan använda sig av gödning och besprutning. Som ekologisk odlare handlar det mer om själva odlingen och produktionen, för att få en lyckad skörd och en bra balans mellan vall och spannmål i växtföljden, säger Jan Lagerroth på LRF Konsult i Skara.

För vanliga mjölkbönder har de låga inlämningspriserna varit ett gissel under en lång period. För ekologiska mjölkgårdar är situationen annorlunda då efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter bara ökar, och LRF-rapporten visar att större ekologiska mjölkgårdar – trots högre kostnader – har både högre omsättning och bättre lönsamhet än motsvarande konventionella.

– Det krävs en hel del planering, struktur och arbete för att nå dit. Sedan är det inte alla mjölkgårdar som kan ställa om hur som helst. Det krävs mer bete och större areal för vallfoder, och det kan vara ett hinder om de förutsättningarna saknas.

Ekologisk åkermark

Andel procent av åkermarksareal som brukas med ekologiska produktionsmetoder

Skövde 29

Falköping 18

Tibro 18

Karlsborg 26

Hjo 31

Källa: Jordbruksverket