18 jun 2017 18:15

18 jun 2017 18:15

Nöjda med folkmusik- och berättarfestival

SKÖVDE

På Gröna Lund i Lerdala hölls delar av en folkmusik- och berättarfestival under helgen som var. Lokal musik och berättelser stod i fokus men det fanns också inslag från långväga håll.

Det var första gången som festivalen arrangerades och lockade ett 500-tal besökare. Den inleddes under fredagen på Vallegården i Eggby och avslutades i Skara domkyrka under söndagskvällen.

Gröna lund i Lerdala var dock platsen för huvuduppträdandena. Under lördagen och söndagen var festplatsen fullspäckad med musik och berättelser.

Spelmanslag

Brunskogs spelmanslag från Arvika bjöd på polkamusik med fiol som huvudinstrument, men dragspel och gitarr hade också en liten plats på scenen. Musiken var inspirerad av spelmän från de Värmländska skogarna, Norge och Dalarna. På dansbanan var det en del par som tog sig en svängom, vilket musikanterna uppskattade.

Västgötska

Ett annat inslag under söndagen var Anders Schönborg som skildrade den västgötska dialekten med ord, uttryck och sånger från egna erfarenheter och andras verk. Han berättade om busschaufförer, traktorauktioner, flygande tefat och sjöng om brännvin.

Lucas Stark och K-G Malm sjöng visor och berättade historier om Allan Edwall.

De berättade att han föddes i Hissmofors och gillade att spela fotboll, vilket inte uppskattades av hans föräldrar. Så de försökte att få honom att börja läsa böcker. Den första boken han fick läsa var, troligen noga utvald av föräldrarna, Jag tvivlar på idrotten.

Nöjda

Ola Wirtberg från ABF som arrangerade festivalen med Norra Billings hembygdsförening och Västergötlands spelmansförbund, var nöjd med upplägget.

– Vi är väldigt nöjda, det känns som om vi kan göra om det igen.

Det var första gången som festivalen arrangerades och lockade ett 500-tal besökare. Den inleddes under fredagen på Vallegården i Eggby och avslutades i Skara domkyrka under söndagskvällen.

Gröna lund i Lerdala var dock platsen för huvuduppträdandena. Under lördagen och söndagen var festplatsen fullspäckad med musik och berättelser.

Spelmanslag

Brunskogs spelmanslag från Arvika bjöd på polkamusik med fiol som huvudinstrument, men dragspel och gitarr hade också en liten plats på scenen. Musiken var inspirerad av spelmän från de Värmländska skogarna, Norge och Dalarna. På dansbanan var det en del par som tog sig en svängom, vilket musikanterna uppskattade.

Västgötska

Ett annat inslag under söndagen var Anders Schönborg som skildrade den västgötska dialekten med ord, uttryck och sånger från egna erfarenheter och andras verk. Han berättade om busschaufförer, traktorauktioner, flygande tefat och sjöng om brännvin.

Lucas Stark och K-G Malm sjöng visor och berättade historier om Allan Edwall.

De berättade att han föddes i Hissmofors och gillade att spela fotboll, vilket inte uppskattades av hans föräldrar. Så de försökte att få honom att börja läsa böcker. Den första boken han fick läsa var, troligen noga utvald av föräldrarna, Jag tvivlar på idrotten.

Nöjda

Ola Wirtberg från ABF som arrangerade festivalen med Norra Billings hembygdsförening och Västergötlands spelmansförbund, var nöjd med upplägget.

– Vi är väldigt nöjda, det känns som om vi kan göra om det igen.

  • Tobias Larsson Franzén