22 jun 2017 11:11

14 jul 2017 14:29

Nio års fängelse för grova barnvåldtäkter

SKARABORG: Skaraborgare dömd för hundratals fall av grov våldtäkt mot barn

(UPPDATERAD) Tre barn utsattes under flera år för hundratals grova sexövergrepp. På torsdagen dömdes en man från Skaraborg till nio års fängelse för grov våldtäkt mot barn.

Mannen, hemmahörande i Skaraborg, åtalades i april misstänkt för grova våldtäkter mot tre unga barn under flera års tid. Brotten ska ha pågått fram till 2016 och har skett i Skaraborg och på andra platser i landet. Rättegången mot mannen hölls under tio dagar i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

”Annan bedömning”

På torsdagen kom domen – mannen döms till nio års fängelse. Kammaråklagare Carina Gustafsson hade yrkat på 14 år.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning av straffvärdet, men han fälls för samtliga gärningar. Jag utgår ifrån att domen kommer att prövas i hovrätten – den dömde kommer säkerligen att överklaga – och då kan jag kräva straffskärpning, säger Carina Gustafsson till SLA.

Tingsrätten säger att det handlar om en mycket allvarlig brottslighet då det rört sig om övergrepp mot små barn utan möjlighet att freda sig. Att brotten bedömdes som grova har bland annat att göra med barnens låga ålder och att mannen har visat särskild hänsynslöshet och råhet. Ett par av barnen ska ha utsatts under tio år och ett annat vid flera hundra tillfällen. Men vilken relation de har till mannen hålls hemligt av hänsyn till barnen.

Erkände tre fall

Rättegången har av samma skäl till största delen genomförts bakom stängda dörrar.

Under utredningstiden förnekade mannen, som arbetar på en skola, alla de brott han anklagades för. Men under rättegången erkände han tre brottstillfällen av de flera hundra gällande två av de tre barnen.

Det är inte klart om åklagaren kommer att överklaga.

– Jag har inte läst alla delar i domen ännu, när jag gjort det ska jag diskutera med målsägandebiträdet om hur vi gör.

Mannen är tidigare dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig, men det påverkade inte tingsrättens straffbedömning.

– Det ligger så långt tillbaka i tiden och finns inte ens kvar i brottsregistret, så jag förstår tingsrättens resonemang.

Tingsrätten beslutade om skadestånd till de tre barnen på 475 000 kronor, 350 000 respektive 165 000, vilket var lägre än de hade yrkat.

Domen kan överklagas fram till den 13 juli.

Mannen, hemmahörande i Skaraborg, åtalades i april misstänkt för grova våldtäkter mot tre unga barn under flera års tid. Brotten ska ha pågått fram till 2016 och har skett i Skaraborg och på andra platser i landet. Rättegången mot mannen hölls under tio dagar i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

”Annan bedömning”

På torsdagen kom domen – mannen döms till nio års fängelse. Kammaråklagare Carina Gustafsson hade yrkat på 14 år.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning av straffvärdet, men han fälls för samtliga gärningar. Jag utgår ifrån att domen kommer att prövas i hovrätten – den dömde kommer säkerligen att överklaga – och då kan jag kräva straffskärpning, säger Carina Gustafsson till SLA.

Tingsrätten säger att det handlar om en mycket allvarlig brottslighet då det rört sig om övergrepp mot små barn utan möjlighet att freda sig. Att brotten bedömdes som grova har bland annat att göra med barnens låga ålder och att mannen har visat särskild hänsynslöshet och råhet. Ett par av barnen ska ha utsatts under tio år och ett annat vid flera hundra tillfällen. Men vilken relation de har till mannen hålls hemligt av hänsyn till barnen.

Erkände tre fall

Rättegången har av samma skäl till största delen genomförts bakom stängda dörrar.

Under utredningstiden förnekade mannen, som arbetar på en skola, alla de brott han anklagades för. Men under rättegången erkände han tre brottstillfällen av de flera hundra gällande två av de tre barnen.

Det är inte klart om åklagaren kommer att överklaga.

– Jag har inte läst alla delar i domen ännu, när jag gjort det ska jag diskutera med målsägandebiträdet om hur vi gör.

Mannen är tidigare dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig, men det påverkade inte tingsrättens straffbedömning.

– Det ligger så långt tillbaka i tiden och finns inte ens kvar i brottsregistret, så jag förstår tingsrättens resonemang.

Tingsrätten beslutade om skadestånd till de tre barnen på 475 000 kronor, 350 000 respektive 165 000, vilket var lägre än de hade yrkat.

Domen kan överklagas fram till den 13 juli.