14 jul 2017 13:24

14 jul 2017 13:40

Här är Västergötlands gåva till Victoria

SKARABORG

En replik av vikingahärskarinnan Katas silverspänne.
Det är Västergötlands gåva till kronprinsessan Victoria på hennes 40-årsdag.

Kronprinsesan, som också är hertiginna av Västergötland, överlämnades i dag i samband med firandet i Stockholm under fredagsförmiddagen.

Silverspännet är en replik av det som Kata, vikingatida härskarinna på storgården Varnhem, hade över bröstet för att hålla ihop sin mantel – en viktig del av det dåtida klädmodet bland kvinnorna. Spännet är tillverkat av silversmeden Fredrik Lundberg, verksam på Kinnekulle i Västergötland, skriver Länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada att kunna överlämna denna speciella gåva från landskapet Västergötland till en unik person som har stor betydelse för Västergötland och vårt län, säger tillförordnad landshövding Lisbeth Schultze på Länsstyrelsen Västra Götaland som överlämnade presenten vid dagens mottagning på Logården vid Kungliga slottet.

När kronprinsessan gifte sig med prins Daniel 2010 fick paret en en upplevelsedag från Västergötland.

 

Kronprinsesan, som också är hertiginna av Västergötland, överlämnades i dag i samband med firandet i Stockholm under fredagsförmiddagen.

Silverspännet är en replik av det som Kata, vikingatida härskarinna på storgården Varnhem, hade över bröstet för att hålla ihop sin mantel – en viktig del av det dåtida klädmodet bland kvinnorna. Spännet är tillverkat av silversmeden Fredrik Lundberg, verksam på Kinnekulle i Västergötland, skriver Länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada att kunna överlämna denna speciella gåva från landskapet Västergötland till en unik person som har stor betydelse för Västergötland och vårt län, säger tillförordnad landshövding Lisbeth Schultze på Länsstyrelsen Västra Götaland som överlämnade presenten vid dagens mottagning på Logården vid Kungliga slottet.

När kronprinsessan gifte sig med prins Daniel 2010 fick paret en en upplevelsedag från Västergötland.