Håvade under vattenytan

SKARABORG: Besökare fick upptäcka Hornborgasjön

Vid Hornborgasjöns besöksanläggning bjuds gäster in under sommaren till guidade turer både ute och inne. Guidad håvning anordnas också flera gånger i veckan.
– Det är så spännande, säger besökaren Waldemar Axelsson.

Sedan den 19 juni och fram till den 20 augusti har Naturum vid Hornborgasjön sommaröppet.

Leta i vattnet

För att möta upp besökarna under sommaren anordnar Naturum olika guidade turer samt håvning i vid sjökanten för att visa vad som finns i Hornborgasjön.

– Vi vill väcka intresset för naturen. Det är en rik fågelsjö men det finns lite annat att kika på också. Håvningen är kul för att den ger en liten insikt om vad som finns under vattnet. Där kan man hitta lite sniglar, iglar och larver, säger Håkan Sturesson, värd för Naturum.

På plats under lördagen för att försöka få en glimt om vad som fanns på sjöns botten var Waldemar Axelsson, nio år från Uppsala.

– Det är så spännande. När man först kollar på vattnet ser det alldeles stilla ut, men sen när man håvar ser man att det finns en massa levande varelser.

Spindlar och larver

Tioåriga Alexandra Pahankala från Skövde var också på besök och hade lyckan med sig under håvningen.

– Jag har hittat en skalbagge och har fångat ganska många iglar också.

De insekter som hittades av besökarna var bland annat vattenskalbaggar, dagsländelarver, flera iglar, en mussla och en vattenspindel.

– Insekterna vi hittar ska sen ner i vårt akvarium, berättade Håkan Sturesson för gästerna när hinken hade fyllts med insekter.

Visning av Naturum

Förutom den guidade håvningen anordnas bland annat visningar av Naturrums utställning om sjöns historia under sommaren.

– Vi rättar oss efter väder och vind. Ibland har vi ju också det vi kallar för ”guide på rymmen” då vi är ute och guidar på olika ställen i naturen, säger Håkan Sturesson.

  • Joacim F Kaiberger

15 jul 2017 18:21

15 jul 2017 18:21