27 jul 2017 11:14

27 jul 2017 12:13

"Löfven stark och smart"

IT-SKANDALEN: Monica Green (S) om regeringskrisen

– Statsministern agerade smart och visade att han är en stark ledare som tar ansvar, anser riksdagsledamoten Monica Green (S) efter beskedet att de socialdemokratiska statsråden Anders Ygeman och Anna Johansson lämnar regeringen samtidigt som försvarsminister Peter Hultqvist blir kvar.

Efter onsdagens misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Andres Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kom statsminister Stefan Lövfens svar på torsdagsförmiddagen. Vid en presskonferens förklarade han att han övervägt olika alternativ.

– Men jag tänker inte försätta Sverige i en politiks kris, framförde han.

”Tar ansvar”

Beskedet var att han ombildar regeringen – och det innebär att Anna Johansson och Anders Ygeman avgår, enligt Löfven hade de själva begärt att få lämna – samtidigt som Peter Hultqvist blir kvar som försvarsminster.

Riksdagsledamoten Monica Green tycker att Löfven visade prov på bra initiativ.

– Ja, i den bedrövliga situation som Alliansen har försatt oss i. Löfven är smart och han visar också att han är stark och en bra ledare som tar ansvar i svåra situationer. I stället för att avgå ombildar han regeringen.

Monica Green beklagar att Johansson och Ygeman avgår.

– Det är två mycket duktiga personer och jag ser fram emot att vi nu får Ygeman som gruppledare i riksdagen – han är stark och erfaren – och jag hoppas att Johansson sitter kvar i riksdagen och att hennes kunskaper utnyttjas där.

Viker inte ner sig

Green tycker att det är rätt att Hultqvist blir kvar som försvarsminister.

– Här visar statsministern att han inte viker ner sig, Hultqvist hade ju inget ansvar för IT-haveriet vid Transportstyrelsen. Men det blir ett ovisst läge vad gäller Hultqvist eftersom misstroendeförklaringen mot honom finns.

– Nu är det ju upp till Alliansen och bestämma om man står kvar vid den. Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, men det är kanske att hoppas på för mycket.

Nya namn

I den nya regeringen tar Löfven in Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (tar över Gabriel Wikströms uppgifter som socialminister och idrottsminister – Wikström har begärt att få avgå av hälsoskäl), Heléne Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister och Morgan Johansson blir justitie- och inrikesminister.

Efter onsdagens misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Andres Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kom statsminister Stefan Lövfens svar på torsdagsförmiddagen. Vid en presskonferens förklarade han att han övervägt olika alternativ.

– Men jag tänker inte försätta Sverige i en politiks kris, framförde han.

”Tar ansvar”

Beskedet var att han ombildar regeringen – och det innebär att Anna Johansson och Anders Ygeman avgår, enligt Löfven hade de själva begärt att få lämna – samtidigt som Peter Hultqvist blir kvar som försvarsminster.

Riksdagsledamoten Monica Green tycker att Löfven visade prov på bra initiativ.

– Ja, i den bedrövliga situation som Alliansen har försatt oss i. Löfven är smart och han visar också att han är stark och en bra ledare som tar ansvar i svåra situationer. I stället för att avgå ombildar han regeringen.

Monica Green beklagar att Johansson och Ygeman avgår.

– Det är två mycket duktiga personer och jag ser fram emot att vi nu får Ygeman som gruppledare i riksdagen – han är stark och erfaren – och jag hoppas att Johansson sitter kvar i riksdagen och att hennes kunskaper utnyttjas där.

Viker inte ner sig

Green tycker att det är rätt att Hultqvist blir kvar som försvarsminister.

– Här visar statsministern att han inte viker ner sig, Hultqvist hade ju inget ansvar för IT-haveriet vid Transportstyrelsen. Men det blir ett ovisst läge vad gäller Hultqvist eftersom misstroendeförklaringen mot honom finns.

– Nu är det ju upp till Alliansen och bestämma om man står kvar vid den. Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, men det är kanske att hoppas på för mycket.

Nya namn

I den nya regeringen tar Löfven in Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (tar över Gabriel Wikströms uppgifter som socialminister och idrottsminister – Wikström har begärt att få avgå av hälsoskäl), Heléne Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister och Morgan Johansson blir justitie- och inrikesminister.