08 sep 2017 13:56

08 sep 2017 13:57

Glatt gäng på festival

GÖTEBORG: Musikanter från Skaraborg uppträdde i Göteborg

Musik, rörelse och sång med anknytning till Östafrika och mycket glädje kännetecknar Muzikitanken. Gruppen är en del av LSS-verksamheten i Karlsborg och Hjo kommuner. I helgen framträdde det färgsprakande gänget på Fringefestivalen i Göteborg.

Muziki är swahili och Tanken är en förkortning av Tanzania och Kenya. Gruppen har funnits i nio år, men hette från början Kahjoti efter de tre kommuner som då ingick i samarbetet (Karlsborg, Hjo, Tibro).

I dag är det ett tiotal personer från Karlsborg och Hjo som har musiken som fritidsaktivitet en kväll i veckan. Ledare är Annika Alexandersson och David Lidé.

– Musiken med de afrikanska rytmerna passar bra för den här verksamheten. Vi använder flera olika rytminstrument, allt från pringlesburkar till kapsyler som skakarmband och xylofoner. Andra instrument är ukulele, gitarr och keyboard, berättar Annika Alexandersson.

Studiecirkel

Inledningsvis var gruppen en del av Studiefrämjandets projekt ”Afrika för alla”. Fortfarande är det en studiecirkel.

– Genom musiken får deltagarna träna på samarbete och mycket mer. Som att vänta på sin tur. Det ger dessutom mycket glädje.

Repertoaren är inte covers utan egna texter och oftast även egen musik skapad av David Lidé som också gör arrangemangen. Många gånger är det deltagarna som inspirerar till texterna. Det kan vara något som någon av dem har uttryckt. Nästan alltid finns det ett djup.

Gruppen är inte ovan vid att framträda inför publik. Men resan till Göteborg, med två minibussar, hotellvistelse och späckat program, var en ny upplevelse.

– Naturligtvis växer de med en sådan här uppgift. De kan så mycket mer än de tror, säger Annika Alexandersson som framhåller att Muzikitanken är prestigelöst – alla spelar och sjunger efter bästa förmåga.

Uggla också

Under fredagen kunde festivalbesökarna i Göteborg uppleva Muzikitanken vid två tillfällen. Glädjen hos musikanterna från Skaraborg var smittande, en barnfamilj anslöt exempelvis spontant till gruppen.

Förutom de egna konserterna stod Magnus Uggla på Liseberg på schemat liksom besök på Bengans skivaffär och Sjöfartshistoriska museet.

Resan finansierades av Studiefrämjandet och berörda kommuner. Initiativet kom från Klangfärg, regionens resurscentrum för personal inom LSS och särskola.

Muziki är swahili och Tanken är en förkortning av Tanzania och Kenya. Gruppen har funnits i nio år, men hette från början Kahjoti efter de tre kommuner som då ingick i samarbetet (Karlsborg, Hjo, Tibro).

I dag är det ett tiotal personer från Karlsborg och Hjo som har musiken som fritidsaktivitet en kväll i veckan. Ledare är Annika Alexandersson och David Lidé.

– Musiken med de afrikanska rytmerna passar bra för den här verksamheten. Vi använder flera olika rytminstrument, allt från pringlesburkar till kapsyler som skakarmband och xylofoner. Andra instrument är ukulele, gitarr och keyboard, berättar Annika Alexandersson.

Studiecirkel

Inledningsvis var gruppen en del av Studiefrämjandets projekt ”Afrika för alla”. Fortfarande är det en studiecirkel.

– Genom musiken får deltagarna träna på samarbete och mycket mer. Som att vänta på sin tur. Det ger dessutom mycket glädje.

Repertoaren är inte covers utan egna texter och oftast även egen musik skapad av David Lidé som också gör arrangemangen. Många gånger är det deltagarna som inspirerar till texterna. Det kan vara något som någon av dem har uttryckt. Nästan alltid finns det ett djup.

Gruppen är inte ovan vid att framträda inför publik. Men resan till Göteborg, med två minibussar, hotellvistelse och späckat program, var en ny upplevelse.

– Naturligtvis växer de med en sådan här uppgift. De kan så mycket mer än de tror, säger Annika Alexandersson som framhåller att Muzikitanken är prestigelöst – alla spelar och sjunger efter bästa förmåga.

Uggla också

Under fredagen kunde festivalbesökarna i Göteborg uppleva Muzikitanken vid två tillfällen. Glädjen hos musikanterna från Skaraborg var smittande, en barnfamilj anslöt exempelvis spontant till gruppen.

Förutom de egna konserterna stod Magnus Uggla på Liseberg på schemat liksom besök på Bengans skivaffär och Sjöfartshistoriska museet.

Resan finansierades av Studiefrämjandet och berörda kommuner. Initiativet kom från Klangfärg, regionens resurscentrum för personal inom LSS och särskola.

  • Jenny Allvin

Fringefestivalen

”At the fringe” betyder ungefär ”i marginalen”. Uttrycket myntades vid den första Fringe-festivalen i Edinburgh, Skottland, 1947.

Festivalen i Göteborg är i dag en av 200 i världen. Idén är att vem som helst får göra nästan vad som helst. Proffs blandas med amatörer. I fyra dagar framträdde 200 artister från totalt 25 olika länder på 15 spelplatser runt om i staden.