08 sep 2017 09:58

08 sep 2017 10:02

Lantbrukare dömd för djurplågeri

SKARABORG: Djurets horn växte in i skallen

En lantbrukare har dömts för djurplågeri. Tingrätten anser att han har varit medveten om att ett horn har orsakat ett av hans djur lidande.

Lantbrukaren i östra Skaraborg åtalades misstänkt för djurplågeri då åklagaren ansåg att han uppsåtligen eller av grov oaktsamhet hade utsatt en stut för lidande. Åklagaren hävdade att han inte hade sett till att djuret snarast fått nödvändig vård eller avlivats – ett av hornen hade vuxit in i skallen på djuret.

Vid rättegången uppgav djurägaren att han var medveten om att hornet växte i en felaktig bana. Men han och en granne ska också ha uppgett att det gick att få in fingrarna eller handen mellan hornet och kinden. Men fotografier, tagna av en veterinär på slakteriet, visade att det hade bildats benvävnad på nosryggen, det fanns också ett 2,5 centimeter stort hål efter hornet. Detta anser tingsrätten motbevisar att man skulle fått in fingrar eller en hand mellan horn och skalle. Enligt veterinären tar det dessutom minst fyra veckor för benbildningen att uppstå.

Lantbrukaren döms nu för djurplågeri, påföljden blir 80 dagsböter. Tingsrätten menar att han har brustit i djurtillsynen och varit grovt oaktsam. Samtidigt konstaterar domstolen att mannen verkar mycket fäst vid sina djur och att det inte finns något som talar för annat än att han haft en mycket god djurhållning.

Lantbrukaren i östra Skaraborg åtalades misstänkt för djurplågeri då åklagaren ansåg att han uppsåtligen eller av grov oaktsamhet hade utsatt en stut för lidande. Åklagaren hävdade att han inte hade sett till att djuret snarast fått nödvändig vård eller avlivats – ett av hornen hade vuxit in i skallen på djuret.

Vid rättegången uppgav djurägaren att han var medveten om att hornet växte i en felaktig bana. Men han och en granne ska också ha uppgett att det gick att få in fingrarna eller handen mellan hornet och kinden. Men fotografier, tagna av en veterinär på slakteriet, visade att det hade bildats benvävnad på nosryggen, det fanns också ett 2,5 centimeter stort hål efter hornet. Detta anser tingsrätten motbevisar att man skulle fått in fingrar eller en hand mellan horn och skalle. Enligt veterinären tar det dessutom minst fyra veckor för benbildningen att uppstå.

Lantbrukaren döms nu för djurplågeri, påföljden blir 80 dagsböter. Tingsrätten menar att han har brustit i djurtillsynen och varit grovt oaktsam. Samtidigt konstaterar domstolen att mannen verkar mycket fäst vid sina djur och att det inte finns något som talar för annat än att han haft en mycket god djurhållning.