09 nov 2017 16:15

09 nov 2017 16:15

Krögaren skänker överskott till diabetesfond

SKARABORG: Världsdiabetesdagen uppmärksammas i Skövde

På tisdag är det Världsdiabetesdagen som sätter extra fokus på en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba barn, diabetes typ 1.

Världsdiabetesdagen uppmärksammar en av vår tids största folksjukdomar som cirka 450 000 svenskar lever med, varav drygt 7 500 barn som har den allvarligare sjukdomen typ 1, där kroppen helt har slutat att producera insulin och som kräver dagliga injektioner av insulin och ständiga kontroller av blodsockret.

– Det är en obotlig sjukdom som kan drabba vem som hest utan orsak och som ofta blandas ihop med den betydligt vanligare typ 2. Därför är det också svårare att få människor att skänka pengar till diabetesforskningen, säger Thomas Andersson, ordförande i Barndiabetesfondens lokalförening i Skaraborg.

Lokalt uppmärksammas Världsdiabetesdagen bland annat på Skaraborgs sjukhus där sjuksköterskor och läkare finns på plats för att informera. Skövdekrögaren Mattias Hägg har beslutat att hälften av lunchens intäkter på hans restaurang Orangeriet på Gothia science park oavkortat går till Barndiabetesfonden denna dag.

– Ett fantastiskt initiativ som vi är oerhört tacksamma för, säger Thomas Andersson.

Världsdiabetesdagen uppmärksammar en av vår tids största folksjukdomar som cirka 450 000 svenskar lever med, varav drygt 7 500 barn som har den allvarligare sjukdomen typ 1, där kroppen helt har slutat att producera insulin och som kräver dagliga injektioner av insulin och ständiga kontroller av blodsockret.

– Det är en obotlig sjukdom som kan drabba vem som hest utan orsak och som ofta blandas ihop med den betydligt vanligare typ 2. Därför är det också svårare att få människor att skänka pengar till diabetesforskningen, säger Thomas Andersson, ordförande i Barndiabetesfondens lokalförening i Skaraborg.

Lokalt uppmärksammas Världsdiabetesdagen bland annat på Skaraborgs sjukhus där sjuksköterskor och läkare finns på plats för att informera. Skövdekrögaren Mattias Hägg har beslutat att hälften av lunchens intäkter på hans restaurang Orangeriet på Gothia science park oavkortat går till Barndiabetesfonden denna dag.

– Ett fantastiskt initiativ som vi är oerhört tacksamma för, säger Thomas Andersson.