17 maj 2018 17:22

17 maj 2018 17:22

Läkare på Skas får kritik

IVO: Ilizarov

En läkare på Skaraborgs sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att ha använt en Ilizarovfixation i stället för en etablerad behandlingsmetod.

En kvinna bröt foten i Norge och när hon förflyttades till Skas föreslog läkaren att skadan skulle behandlas med Ilizarovmetoden. Foten fixerades externt men den läkte inte korrekt och patienten besväras, enligt anmälan till Ivo, av värk och svullnad. Läkaren sa att besvären skulle förbättras med hjälp av sjukgymnastik men så har inte skett.

Ivo menar att valet av behandlingsmetod inte överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ivo skriver i beslutet att den typen av skada kräver ett öppet ingrepp och att frakturen fixeras internt för att läkas ordentligt. Det borde ha varit förstahandsvalet i det här fallet.

En kvinna bröt foten i Norge och när hon förflyttades till Skas föreslog läkaren att skadan skulle behandlas med Ilizarovmetoden. Foten fixerades externt men den läkte inte korrekt och patienten besväras, enligt anmälan till Ivo, av värk och svullnad. Läkaren sa att besvären skulle förbättras med hjälp av sjukgymnastik men så har inte skett.

Ivo menar att valet av behandlingsmetod inte överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ivo skriver i beslutet att den typen av skada kräver ett öppet ingrepp och att frakturen fixeras internt för att läkas ordentligt. Det borde ha varit förstahandsvalet i det här fallet.