13 jun 2018 11:33

13 jun 2018 11:33

Tandvårdsstyrelsen: "Munhälsan hotas"

SKÖVDE: Brist på tandhygienister

Det fattas ett femtiotal tandhygienister i Västra Götaland och få finns att anställa. Det här får allvarliga konsekvenser, enligt tandvårdsstyrelsen.

Den stora bristen på tandhygienister och till viss del även tandsköterskor leder till försämrad tillgänglighet. Enligt Anneli Bernhardsson, HR-chef i Folktandvården Västra Götaland betyder det bland annat ökade kostnader.

– Idag får vi anställa tandläkare istället för tandhygienister. Tandläkarna får göra en större andel undersökningar, förebyggande insatser och enklare ingrepp istället för att koncentrera sig på mer komplicerad diagnostik och behandling.

– Ska Sverige fortsätta att ha en munhälsa i världsklass måste kompetensförsörjningen lösas, säger Stig-Olov Tingbratt, tandvårdsstyrelsens ordförande.

Den stora bristen på tandhygienister och till viss del även tandsköterskor leder till försämrad tillgänglighet. Enligt Anneli Bernhardsson, HR-chef i Folktandvården Västra Götaland betyder det bland annat ökade kostnader.

– Idag får vi anställa tandläkare istället för tandhygienister. Tandläkarna får göra en större andel undersökningar, förebyggande insatser och enklare ingrepp istället för att koncentrera sig på mer komplicerad diagnostik och behandling.

– Ska Sverige fortsätta att ha en munhälsa i världsklass måste kompetensförsörjningen lösas, säger Stig-Olov Tingbratt, tandvårdsstyrelsens ordförande.